Itthon marad a Golgota

Népszabadság
2002.07.10. 12:24
Szóbeli megállapodás született arról, hogy a Munkácsy-trilógia egyik darabja, a Golgota Magyarországon marad, mivel egy magyarországi vállalkozó megvásárolja - nyilatkozta a Népszabadságnak Julian Beck, a festmény tulajdonosa, aki a kép sorsának rendezése érdekében érkezett Budapestre.

Az Amerikában élő, magyar származású műkereskedő hozzátette: a műalkotás a magyar állam tulajdonába kerül. Üzleti titoktartásra hivatkozva Beck nem árulta el, hogy az általa egymillió dollárra taksált festményt ki veszi meg és mennyiért, illetve a Golgota hogyan és mekkora összegért kerül a magyar állam tulajdonába. A Népszabadság értesülése szerint arról is szóbeli megállapodás született, hogy a vételárat kifizető vállalkozó a Golgotáért cserébe az államtól festményeket kap.

A Golgota ügye befolyásolhatja a trilógia legértékesebbnek tartott darabjának, a Krisztus Pilátus előtt című festménynek a sorsát is. Ez utóbbi jelenleg Kanadában található, tulajdonosa a szintén magyar származású Joseph T. Tanenbaum, aki állítólag a Golgota-ügy kimenetelétől teszi függővé, visszaküldi-e Magyarországra a képet. A trilógia harmadik darabja, az Ecce Homo a debreceni múzeum tulajdonában van. A három kép tavaly szeptemberig együtt volt látható Debrecenben.