Szekérkarnevált tartanak a hétvégén a krisnások Budapesten

MTI
2002.07.19. 13:07
Indiai szekérkarnevált rendez a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége szombaton Budapesten; az esemény keretében - zeneszó és tánckíséret mellett - több ezren vontatnak a belvároson át egy 18 méter magas, ember nagyságú kerekeken guruló, díszes, fából faragott szekeret. A menet a Köztársaság térről indul, majd a Rákóczi út, Kossuth Lajos utca, Erzsébet híd útvonalon halad a Tabánba. Ott kulturális előadásokkal, tradicionális indiai zenével, táncbemutatóval, keleti harcművészeti bemutatóval, pantomimmal, kirakodóvásárral és vegetáriánus ételkóstolóval várják az esti órákig az érdeklődőket.

Az ősi indiai hagyomány az 1960-as évek végén honosodott meg Nyugaton, s azóta a világ számos nagyvárosában rendezik meg a felvonulást. Az idei budapesti rendezvényre Londonból érkezik a szekér, ahol az ünnepet - a világnézeti szabadság elvét hangsúlyozva - Tony Blair brit miniszterelnök is üdvözölte.

Mint írja, a Krisna-hívők évenkénti szekérfesztiválját a magyar közvélemény a vallásszabadság szimbólumaként tartja számon. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, amely a több ezer éves hindu világvallás vaisnava ágának képviselője, 13 éve hivatalosan bejegyzett egyház Magyarországon - olvasható a közleményben.