Állandó bombariadót ígért a hitgyülis könyv szerzője

2002.02.20. 19:03
Ha velem ujjat húz, megfingatom úgy a parasztot, érted, hogy a füle kettéáll, és éjjel-nappal bombariadótok lesz, és nem győzitek majd sikálni a feliratokat! - a üzenet címzettje Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezetője, mobil-üzenetrögzítőre küldte Bartus László újságíró, a Fesz van című könyv írója. A gyalázkodó affér tavaly nyáron történt, a bíróság pedig szerdán első fokon 300 ezer forintos kártérítésre kötelezte az újságírót.
A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdai elsőfokú ítéletében kimondta: Bartus László újságíró megsértette Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének jóhírnévhez fűződő személyiségi jogait, és 300 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte. Az ítélet szerint az újságíró többször is megsértette a vezetőlelkészt durva, lealacsonyító és bántó kifejezéseivel.

A bestseller

Az Index információi szerint Bartus autójára tavaly nyáron "áruló" feliratot festetettek. A céges autó megrongálását az újságíró egyértelműen a Hit Gyülekezet számlájára írta. Mint ismert, Bartus maga is sokáig aktívan részt vett az egyház életében, ám miután szakított a hitesekkel könyvet írt a felekezet belső viszonyairól. A bestsellerré vált Fesz van és az egyházra irányult figyelem sok tekintetben magyarázkodásra kényszerítette a gyülekezet vezetőit. Bartus akkor perekre számított, azok azonban elmaradtak.

A válaszcsapás

Bartus az autófestés éjszakáján a gyülekezet szóvivőjének mobiltelefonján hagyott több olyan üzenetet, amelyben beígérte, hogy minden korábbi őt ért atrocitásért az eredetinél sokkal keményebb csapással válaszol. Németh Sándornak, akit a rögzítőre beszélve többször lefasisztázott, azt üzente: "velem jobb, ha nem kezd, mert én megfingatom a faszit". Hozzátette azt is, ha valami még történne, "ott robbanni fognak, felrobbantom a faszinak az autóját, meg minden amit akartok". A visszavágás egyik formájaként a második üzenetben Bartus beígérte azt is, hogy bővített kiadásban ismét megjelenteti a hitesekről szóló könyvet kiegészítve egy "baromi nagy reklámmal", amivel "szétszaggatja" Németh-et.

A bizonyíték

A bíróság nem tartotta szükségesnek az üzenetek szó szerinti ismertetését. A tárgyaláson Bartus elismerte, hogy ő beszélt a szóvivő telefonjára, de azzal védekezett, hogy az egyház tagjai fenyegetik őt. Ennek bizonyítására hosszabb részeket idézett a Fesz van-ból. Érvelését a bíróság nem tartotta igazolhatónak.