Mishá és Kudlicka a szlovák minifesztiválon

2004.01.28. 11:44
Női tánctrió, szlovák popsztár, mániákus étkezési szokásokról szóló operaelőadás - január 29-től három napon át Szlovákia mutatkozik be a bEUgró rendezvénysorozatban. A minifesztivált a Szlovák Intézetben 28-án nyitja meg Milan Resutík, a Szlovák Köztársaság kulturális tanácsosa és Magács László, a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója.
Már az első naptól látható Boris Kudlicka, a kortárs szlovák szcenografikusok egyik legtehetségesebb képviselőjének opera és balett díszletterveinek a tárlata, és Ctibor Bachraty fotóművész szlovák színházi kultúrát bemutató fotókiállítása.

A fesztiválon a pozsonyi főiskolások átdolgozott és aktualizált Csehov-darabot a Platonovot adják elő, a Kassai Állami Színház a kortárs angol drámairodalomból Patric Marber Egymásban (Closer) című drámával jelentkezik.

A táncszínházé a záró nap. Fellép az új szlovák táncművészet legfiatalabb művésztriója: Lucia Kasiarová, Stanislava Vlceková és Renáta Bubniaková, valamint a szlovák tánc nagymestere, Peter Groll és a híres besztercebányai táncműhely, a Studio Tanca Banska Bystrica.

Egy szlovák popsztár is tiszteletét teszi: Mishá, aki sajátos soul-pop műfajával meglepően rövid idő alatt tört be a szlovák popzene világába.

A szlovák hétvége záró akkordja egy operaelőadás lesz: L'ubomír Burgr Halál a konyhában című előadása a mániákus étkezési és vásárlási szokásokról, közben Martin Sulik filmjeiből is kaphat ízelítőt a bEUgró közönsége: Orbis Pictus, Kert, Tájkép és a Minden, amit szeretek látható a fesztivál keretein belül.