Judit
-2 °C
8 °C

Posztdiszkó krach Budapesten

2005.02.07. 15:15
Jason Forrest (művésznevén Donna Summer) a diszkózene mészárosa lép fel hétfő este Budapesten, hogy bemutassa harmadik albumát. Az amerikai zenéje elegye a breakcore-nak, a hetvenes-nyolcvanas évek amerikai diszkózenéjének.

Durva hétfő estének néz elébe, aki lemegy a Süss Fel Napba február 7-én, ahol és amikor a posztdiszkó apokalipszis három lovasa, Jason Forrest, Terminal 11 és Duran Duran Duran száll alá, hogy beteljesítsék a könnyűzene förmedvényei számára a végítéletet.


Dunna Summer extázisban
Diszkó, breakcore és dzsessz

Jason Forrest tavaly áprilisban járt először Budapesten, és frenetikus koncertjével egyszerre bénította meg és késztette a legidétlenebb idegrángás-mozgásra a mit sem sejtő közönséget.

A döbbenet és az őrült pogózás is indokolt, hiszen Forrest egyfelől áthágva a laptop-zenészek kódját, nem földbe gyökerezett lábbal, a monitorra meredve áll a színpadon, hanem beszpídezett vőfély módjára táncol és kurjongat.

Másfelől a zene, amit a gépe kiad, egészen elképesztő elegye a brutálisan széttört és megtekert breakbeatekre épülő breakcore-nak, a hetvenes-nyolcvanas évek amerikai diszkózenéjének, a progresszív rocknak, az avantgárd dzsessznek, és a rádióbarát popnak - miközben az ember önfeledten könyöközi a mellette állókat, azon gondolkodik, honnan a fenéből ismerős neki ez a zene.

Első itteni fellépése óta Forrest kiadta harmadik albumát, aminek a címénél jobban nem lehetne jellemezni művészetét: "Az 1979-es posztdiszkó krach kíméletlen dalai". Újabb budapesti látogatásának nem ez az apropója, hanem saját kiadója, a CockRockDisco beindulása. A label tulajdonképpen eddig is létezett, de csak virtuálisan, ez évtől viszont már rendesen funkcionál (azaz ténylegesen meg lehet venni a kiadványaikat).

A greatest hitsek perverz mészárosa

Ennek örömére Forrest európai bemutatóturnéra indult, hogy a közönség megismerhesse a kiadóhoz leszerződött előadókat. Hozzánk rajta kívül még ketten jönnek: Terminal 11 (Mike Castaneda), aki Forresthez hasonlóan hektikás és szórakoztató kollázsokat fabrikál töredéknyi hangmintákból és apróra vagdalt ütemekből, valamint a Duran Duran Duran trió zenei agya, aki, ha a név nem lenne eléggé árulkodó, a nyolcvanas (és kilencvenes) évek greatest hitseinek perverz mészárosa (egyik kiemelkedő műve az Ass of Bass címet viseli, a többit ki lehet találni), igazi provokátor. (Aki pedig a három amerikaival szemben felveszi a kesztyűt ezen az estén: DJ Mesterházy.)

Ha mindezek után a kedves olvasó még mindig értetlenül csóválja a fejét, hogy mi is lesz ez tulajdonképpen, akkor jó. Ezt a bulit, amit a Fuck To The Music és a Subbacultcha közösen szervez, nem lehet leírni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.