Több mint ötven képregény született

2004.03.13. 18:01
Végetért a Vadkelet képregény-pályázat második fordulója. A beérkezett ötvenegynéhány műből a közönség is kiválaszthatja a legjobbat. Nézzen hazai képregényt, és szavazzon!
A magyar képregény-rajzolói szcéna keresztmetszetébe pillanthatnak az olvasók, ha végiglapozgatják a rajzfilmhu Vadkelet mozgóképregény-pályázatának beérkezett pályamunkáit. Az ötvenegynéhány képregény-kezdemény között akad vérprofi munka és olyan színtű amatőr lazaság, ami előtt térdre borulna Henri Rousseau amatőr festő és vámügyőr, ha még élne.

Klikk a képre!
A kiírók azzal a szándékkal indították el a pénzdíjas derbit, hogy feltámasszák az utóbbi időben némileg elhahotásodott, elkreténedett magyar képregény műfaját. A fődíj nem kevés, félmillió forint, ráadásul az alkotókat még némi pénzmaggal is segítik az egyszerre online, illetve nyomtatásba kerülő képregények befejezésében.

Nézelődjön és szavazzon!

A beérkezett képregényeket végigklikkolva megtalálhatjuk azt a 4-5 pályaművet, amely már most az újságosok standjára kívánkozik. Nem vált valóra az a félelem sem, hogy a mezőny nagy része japán manga, illetve amerikai képregények koppintásai lettek volna. A kilencvenes években szinte nyomtalanul tűntek el a piacról Zórád, Dargay és a többi nagy magyar képregényszerző füzetei, hatásuk mégis felfedezhető a mezőnyben, de A magyar népmesék szín- és formavilága, vagy a harmincas évek Amerikájában játszódó fekete-fehér gengsztersors is feltűnik, a meleg tematikájú Szivárvány Közről már nem is beszélve.

Klikk a képre!
Képileg tehát több az ötlet, mint a közhely, ami jó. A művekben alkalmazott technikák is meglepően változatosak: a vízfesték, a kollázs, a ceruza, illetve tusrajz, a pasztell ugyanúgy előfordul, mint a digitális technika, sőt - képileg talán a legizgalmasabb darabok - ezeknek a keveréke. De tessék végignézni, és meglepődni a legjobb darabokon. A művekre szavazni is lehet a rajzfilmhu-n, a legnépszerűbb szerző különdíjban részesül.

A képregény-pályázat második fordulója pénteken ért véget. A zsűri megtizedelte az ötven fős mezőnyt, a harmadik fordulóban csak a legígéretesebb 20 pályamunka maradt. A versenyzőknek a következő fordulóban hanggal és animációval megerősített újabb egész oldalakat kell megrajzolni a képregényekből. A verseny április 26-án zárul, a győztes versenyművekkel pedig akár az újságosoknál is találkozhatunk.