Csákány, ecset, erotika

2004.03.22. 15:11
A skót szénbányász saját magától tanult meg festeni, majd nevet változtatott. A Jack Vettriano képeiből készült nyomatok ma többet jövedelmeznek, mint Claude Monet nyomatai. Míg a művészkörök fanyalognak, Vettriano boldog, hiszen, mint mondja, az erotikus alkotásai éjjelente sok embernek okoznak örömet, köztük Jack Nicholsonnak.
"Hazudnék, ha azt mondanám, nem zavar, amiket mondanak rólam. Nagyon arrogáns az álláspontjuk - mondta az őt be nem fogadó művésztársadalomról Jack Vettriano, a skót szénbányászból lett festő a londoni stúdiójában adott interjúban. - Féltékenyek és irigyek rám, mert nem tőlük tanultam a festészetet, hanem mindenre magam jöttem rá, és mert mégis sikeresebb vagyok náluk."

Miközben munkáit a brit Royal Akadémia és a Skót Művészeti Bizottság (Scottish Arts Council) folyamatosan elutasítja, művei olyan sztárok otthonaiban lógnak, mint Jack Nicholson.

"Nem a pénz motivál"

A festményeinek ára mára negyvenezer fontról (tizenöt millió forint) indul. Míg az Éneklő inas (The Singing Butler) című képe 1992-ben háromezer fontért (1 millió forint) kelt el, az április 19-én sorra kerülő Sotheby-i aukcióban kétszázezer font (75,5 millió forint) lesz a kikiáltási ára. Csak a korai munkáiból készült, milliószámra fogyó Erotikus festészet

"A képeim valódi történetekről szólnak, olyan történetekről, melyek mindenkiben megpendítenek valamilyen húrt" - magyarázta a láncdohányos, borostás festő az újabb festményeiről. Míg korábban Vettriano Skót szénbányászból lett olasz festő

Vettriano 1951-ben született Skóciában Jack Hogganként. Tizenöt éves korában hagyta ott az iskolát, hogy az apja nyomdokaiba lépve szénbányásznak álljon. Huszonegy éves korában az aktuális barátnője vízfestéket ajándékozott neki. Miközben önmagát tanította festeni, a festészet a hobbiból hamar elhivatottsággá vált.

1988-ban tört be a piacra. Ekkor mutatott be két festményt, amit rögtön jó pénzen el is adott. Elvált a feleségétől, és elvetette a régi nevét is, az anyja lánykori nevével, a Vettrianóval vált híressé.