Nobel-díjasok a könyvfesztiválon

2004.04.22. 10:26
Günter Grass és Kertész Imre egy pódiumon beszélgetnek csütörtökön a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Kongresszusi Központban. Az április 22-től 25-ig tartó fesztiválról a szervezők számoltak be szerdán a budapesti Goethe Intézetben.
Ma délelőtt 11 órakor nyitja meg a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Hiller István kulturális miniszter Johannes Rau német és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök társaságában.

A könyvfesztivál díszvendége Németország, a Budapest Nagydíjat pedig az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass veheti át a Demszky Gábor főpolgármestertől. A fesztivál kiemelkedő eseményére, Günter Grass és a szintén Nobel-díjas Kertész Imre közös pódiumbeszélgetésére csütörtökön 16-kor a Kongresszusi Központban kerül sor. A későbbiekben a közönség elé lép még Nádas Péter Joachim Sartoriusszal, Konrád György Herta Müllerrel, Esterházy Péter Ingo Schulzéval és Bacsó Béla Michael Krügerrel.

Zentai Péter Lászlónak, a fesztivál igazgatójának tájékoztatása szerint a háromnapos könyves eseményt az olvasót megszólító, valódi publikumvásárnak szánják, amelynek programján 220 irodalmi és kulturális esemény szerepel és a magyar irodalom színe-java "határon innen és túlról", a magyar szellemi élet, például tudomány és filmművészet több jeles képviselője. Több mint 300 magyar alkotó és 60 külföldi szereplő lép fel - mondta a fesztivál igazgatója. A magyar könyvkiadók csaknem 300 új címet jelentetnek meg áprilisra időzítve.

Az idén is megrendezik az európai elsőkönyvesek fesztiválját, amelyre 15 ország delegálja fiatal, pályakezdő íróját. Németország bemutatkozását a Goethe Intézet az MKKE-vel, a világ legnagyobb könyvvásárával, a Frankfurti Könyvvásárral és a budapesti német nagykövetséggel közösen szervezi.

A Budapest Kongresszusi Központban, a fesztivál helyszínén pódiumbeszélgetéseket, könyvbemutatókat szerveznek az írók közreműködésével, szakmai beszélgetéseket tartanak német és magyar kiadói szakemberek és irodalomkritikusok részvételével. A kongresszusi központbeli programot felolvasóestek és egyéb rendezvények egészítik ki a Goethe Intézetben, a budapesti Német Iskolában, valamint más fővárosi és vidéki kulturális intézményekben.