Auguszta
5 °C
22 °C

Nobel-díjasok a könyvfesztiválon

2004.04.22. 10:26
Günter Grass és Kertész Imre egy pódiumon beszélgetnek csütörtökön a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Kongresszusi Központban. Az április 22-től 25-ig tartó fesztiválról a szervezők számoltak be szerdán a budapesti Goethe Intézetben.
Ma délelőtt 11 órakor nyitja meg a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Hiller István kulturális miniszter Johannes Rau német és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök társaságában.

A könyvfesztivál díszvendége Németország, a Budapest Nagydíjat pedig az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass veheti át a Demszky Gábor főpolgármestertől. A fesztivál kiemelkedő eseményére, Günter Grass és a szintén Nobel-díjas Kertész Imre közös pódiumbeszélgetésére csütörtökön 16-kor a Kongresszusi Központban kerül sor. A későbbiekben a közönség elé lép még Nádas Péter Joachim Sartoriusszal, Konrád György Herta Müllerrel, Esterházy Péter Ingo Schulzéval és Bacsó Béla Michael Krügerrel.

Zentai Péter Lászlónak, a fesztivál igazgatójának tájékoztatása szerint a háromnapos könyves eseményt az olvasót megszólító, valódi publikumvásárnak szánják, amelynek programján 220 irodalmi és kulturális esemény szerepel és a magyar irodalom színe-java "határon innen és túlról", a magyar szellemi élet, például tudomány és filmművészet több jeles képviselője. Több mint 300 magyar alkotó és 60 külföldi szereplő lép fel - mondta a fesztivál igazgatója. A magyar könyvkiadók csaknem 300 új címet jelentetnek meg áprilisra időzítve.

Az idén is megrendezik az európai elsőkönyvesek fesztiválját, amelyre 15 ország delegálja fiatal, pályakezdő íróját. Németország bemutatkozását a Goethe Intézet az MKKE-vel, a világ legnagyobb könyvvásárával, a Frankfurti Könyvvásárral és a budapesti német nagykövetséggel közösen szervezi.

A Budapest Kongresszusi Központban, a fesztivál helyszínén pódiumbeszélgetéseket, könyvbemutatókat szerveznek az írók közreműködésével, szakmai beszélgetéseket tartanak német és magyar kiadói szakemberek és irodalomkritikusok részvételével. A kongresszusi központbeli programot felolvasóestek és egyéb rendezvények egészítik ki a Goethe Intézetben, a budapesti Német Iskolában, valamint más fővárosi és vidéki kulturális intézményekben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.