Beengedésügyi menedzser nyerte a képregények versenyét

2004.05.04. 20:40
Egy biztonsági őrről szóló, festett technikával készült képregény nyerte a Vadkelet képregénypályázatot. A versenyen ötven profi és amatőr razjoló indult, a nyertesek a Millenáris Parkban láthatók.
Egy tápos biztonsági őrről szóló nagyvárosi comics noir, a T.B. nyerte a félmillió forintos fődíjat a Vadkelet képregény-pályázaton, amin mintegy ötven képregény született amatőr és profi magyar képregény-rajzolók ceruzáiból. A fődíjas alkotó az ősszel a mozikba kerülő egészestés animációs film, a Nyócker háttérgrafikusa.

Ízelítsen!
Klikk a képre!

A szervezők szándéka szerint a pályázat felhívja a figyelmet a kilencvenes években szinte kimúlt magyar képregényre. A zsűri - a műfajban munkálkodó - tagjai a legnagyobb gondot ugyanis abban látják, hogy nincs kereslet füzetekre, de nincs is szándék az egykor magas színvonalú magyar képregény feltámasztására.

Nagyban, nyomtatásban, plein air

A pályázatot magyar filmes hírszájt a filmhu melléklete a rajzfilmhu írta ki az informatikai tárca (IHM) támogatásával. A versenyzők február elején startoltak, négy forduló után a zsűri május elején döntött a nyertesekről. A választott témának valamilyen módon kellett kapcsolódnia az EU-csatlakozáshoz, Európa és Magyarország viszonyához. A mezőnyben akadt klasszikus stílusú melegekről szóló képregény, a japán manga és a magyar klasszisok nyomdokain járó darab is.

A művek a rajzfilmhu oldalán megnézhetők, a nyerteseket nagy méretben nyomtatásban is lehet látni, kiállítva a Millenáris Parkban, szabadtéren a tavaknál.

A díjazottak: I. odegnal (T.B.); II. Spacemonkey (Vadkeleti cirkusz), snjz (Henry's Club); III. sunya (TOHUVABOHU), elinor (Söndör the Rose).

A zsűri tagjai voltak: egy kiskorú képregény rajongó, Kertész László (IHM), Kozma Péter (Karton Galéria), Igor Lazin (rajzfilmrendező, Myfilm), Derdák András (Millenáris Park) Láng István (főszerkesztő, Kretén), Orsós Jakab László (kritikus).