A kongresszustól a Mein Kampfig

2003.06.13. 11:40
Újabb, a botránykönyv rangjára pályázó írásmű jelenik meg a könyvhéten. A kétkötetes szerző, Király Gábor művét mindössze fél nap alatt írta, és ez az idő elég volt neki arra, hogy a mű utolsó fejezetében eljusson a Fidesz stratégiája és a Mein Kampf között vont párhuzamig. Az Index utánanézett, mennyi az annyi, mekkora bizniszre számíthat, aki politikai botránykönyv megírásába öli energiáit.
Az Újszövetség (Egy kongresszus margójára) című írást a szerző saját bevallása szerint, a korrektúrát nem számítva, tizenkét óra alatt hozta össze, a Fidesz május 17-én tartott 17. kongresszusát taglaló mű (a pártból ekkor lett szövetség) mindössze egy hónappal később, a hivatalos könyvhétre már meg is jelent. Királynak ez már a második, magánkiadásban megjelenő könyve, ami még nem számítana komoly merénynek. Az már annál inkább, hogy az első kötet a szerző-kiadó állítása szerint három utánnyomás után végül tízezer eladott példányt ért el, ami, nem számít rossz eredménynek a műfajban.

Mein Kopf

Az Újszövetség ugyanazon az úton indul el, mint a szerző első darabja, az Újbeszél. Azaz a könyv egyik oldalán Orbán Viktor és más vezető fideszes politikusok elmondott beszédei találhatók, a túloldalra a szerző megjegyzései kerültek. Itt kell megjegyezni, hogy Király saját bevallása szerint azon szerzők közé tartozik, akik különösebb felkészültség nélkül írnak politikai elemzést. "Nincsenek külső tények, ami van, azt fejből írtam" - vallja be a szerző.

Mein Kampf

Amiben mégis újdonságnak számít a könyv, az az utolsó fejezet, ahol a Fidesz pártból szövetséggé alakulásáról és Orbán Viktor személyéről értekezve a szerző - kiérdemelve a "Mester Ákos biturbó" kitüntető címet - Adolf Hitler Mein Kampfjából idéz. Egy példa:

Kérdés: "Miért jelennek meg a FIDESZ-hívek minden olyan demonstráción, melyet más politikai szervezetek tartanak, s miért nem engedik azokat botrány nélkül végigvinni? "

Válasz: "A mozgalomnak eleve úgy kell nevelnie híveit, hogy a küzdelmet ne vegyék félvállról, hanem azt mozgalmuk vívmányának tekintsék. Ellenfeleiktől nem szabad félniük, tudniuk kell azt, hogy feltétlen szükségük van ezekre az ellenfelekre. " (Ez volt a Mein Kampf-idézet - a szerk.)

Ez volt otthon

Király az Indexnek elmondta: "Választhattam volna sztálini vagy lenini írásokat. vagy akár egy politikai szakkönyvet is, de csak a Mein Kampf volt otthon." A szerző eme kézenfekvő okon túl, ugyanakkor nem tudta meggyőzően alátámasztani, miért választotta Hitler művét. Bár könyvében elhatárolódik attól, hogy összefüggést véljen felfedezni a húszas évek Németországának nemzetiszocialistái és Orbánék között, ugyanakkor attól fél, hogyha a Fidesz támogatottsága eléri a 80%-ot, és hatalomra jut, "akkor lehet, hogy diktatúra lesz".

A könyvet Király Gábor cége, az Bolt Kft. adja ki. A kft. fő profilja egyébként adatbázisok és egyéb informatikai alkalmazások készítése. Király nem akart jóslásokba bocsátkozni afelől, hogy műve mennyire lesz kelendő, de annyit elárult, előző könyvét a háromezres kezdeti példányszám után még háromszor kellett utánnyomni. Az adatok azt mutatják érdemes szellemi tőkét fektetni a műfajba, hiszen viszonylag alacsony példányszám is komoly honoráriumot jelenthet, csupán azt kell belőni, mekkora munkát érdemes belefektetni. A tizenkét óra semmiképpen sem tűnik túlzottnak.

Torgyán, Medgyessy és a balesetek

Liebmann Katalin kisgazda politikus Torgyán József volt pártelnököt leleplezni kívánó könyve, amely az egyébként ismeretterjesztő és mesekönyvekkel foglalkozó Gullivernél jelent meg, körülbelül 8-10 ezres példányszámot ért el 2001-es megjelenése óta. A cég kereskedelmi igazgatójának állítása szerint Liebmann kereste meg a kiadót, amely úgy látta, érdemes befektetni az akkor még jól ismert politikusnő A nagy szerszám címet viselő könyvébe. Sokat jelentett nemcsak a célszemély, de a szerző ismertsége is, ma már ugyanis nem biztos, hogy "behozná az árát".

Meglepően rosszul szerepelt viszont Kiszely Gábor és Székely Ádám közös kiadása, a Szigorúan titkos: a Medgyessy-bizottság című, a miniszterelnök múltját vizsgáló, Mécs Imre vezette bizottság munkájáról szóló leleplező szándékú könyve, amelyet csupán 1200-an vásároltak meg, annak ellenére, hogy a könyv aktualitásával 2002 őszén nem lehetett különösebb gond.

Schmuck Andor Bal-eseteim (Az első csapás) című, az MSZP-vel leszámoló, némileg önostorozó könyve a szerző legfrissebb önbevallása szerint (betelefonált a szerkesztőségbe) 16 451 pédányban kelt el összesen. Az expolitikus a teljes honoráriumból lélegeztetőgépet vásárolt egy kórháznak. A könyv első tízezer példányát elkapkodták a két évvel ezelőtti könyvhét ideje alatt eladták.

A Viktorok meg a pénz

A műfajban az utóbbi idők legnagyobb sikerét minden bizonnyal Kende Péter könyve, A Viktor aratta. Itt is csak hozzávetőleges számokkal tudunk szolgálni, miután Kende cégét, a kiadó Kende Art Kft.-t két matávos dolgozó segítségének ellenére sem tudtuk felhajtani. Mindenesetre a Libri központi könyvesboltjában A Viktor 1290 példányban, Debreczeni József pár hónappal később megjelent Orbán-portréja 369, a Sorstalanság 2890, Esterházy Harmonia Caelestise 264 példányban kelt el. Debreczeni könyve most 22 000 eladott példányszámnál tart, ebből lehet kalkulálni, bár egyetlen bolt adatai alapján nem érdemes.

Ami a szerző díjazását illeti, csak hozzávetőleges adatokkal tudunk szolgálni. Az exkisgazda protokollfőnök Molnár Róbert, Az elnök embere voltam című mű szerzőjének honoráriuma ugyanis egymillió forint körül volt, árulta el az Indexnek Molnár könyvét kiadó Totem munkatársa.

Ha ez igaz, akkor Molnár jó üzletet kötött. A honorárium, hacsak nem valami exkluzív szerzőről van szó, általában ennél kevesebb. A könyv értékesítési árának a kiadó legfeljebb a felét kapja meg, amiből a szerző, ha százalékban állapodott meg, az összeg 7-10% százalékat kapja. A gyártási költség 400-450 forintot jelent az 2000-2500 forintos, aránylag olcsó könyveknél. Más persze a helyzet, ha - mint az Újszövetség és A Viktor esetében - magánkiadásról van szó, mivel ilyenkor a kiadó a szerző is egyben, ezért egyiküknek sem kell kínos tárgyalásokon résztvennie.

Megkímélve az olvasót a kánikulában való görcsös fejszámolástól, egy magánkiadásban megjelent, háromezer példányban elkelt könyvből hozzávetőlegesen egy-máfél millió forint körül lehet profitálni, míg ha a szerző kiadóhoz van kötve, ennek rosszabb esetben csupán a tizedére számíthat.