Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A tévéjátékfilmek feltámasztása

2003.12.17. 09:46
Sándor Pál, Bereményi Géza, Mészáros Péter és Török Ferenc rendezõk tévéjátékfilm-készítéssel töltik a 2004-es évet. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) a televíziós játékfilmek mûfaját próbálja újjáéleszteni ugyanis az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) indított közös pályázatával. A keddi eredményhirdetés szerint a két intézménytõl tizenhárom szépirodalmi alapanyagú produkció kap 800 millió forintot.

"Történelmi pillanat ez!"- jelentette be Bacsó Péter filmrendezõ és egyben zsûritag a televíziójátékfilmek pályázati felhívásának ORTT székházában tartott eredményhirdetésén, majd hozzáfûzte: "Megtört az átok! Az irodalmi adaptációk tévés megjelenése végre értéket állít a gagyival szemben."

Optimizmus okkal és ok nélkül

Eredményhirdetés
Pajer- Miklauzic-Vecsernés: Fejezetek az Erények Könyvébõl - 110 millió
Sándor Pál: Régimódi történet I-III. - 110 millió
Pajer Róbert: Fekete Krónika - 72 millió
Gárdos Péter: Három mese - 56 millió
Bereményi Géza: Hóesés a vizivárosban - 56 millió
Horváth Z. Gergely: Kivilágos kivirradtig - 55,5 millió
Török Ferenc: Csodálatos vadállatok - 55 millió
Esztergályos Károly: Ebéd - 55 millió
Silló Sándor: A kékszakállú herceg vára - 54 millió
Gödrös Frigyes: Történetek az elveszett birodalomból - 54 millió
Mészáros Péter: Stammbuch - 53 millió
Soós Péter: Csao Bambinó - 52 millió
Siklósi Szilveszter: Ritter napja - 12 millió
Bacsó optimizmusát az 1,2 milliárd forint gyártási támogatás szolgáltatta, amit a két intézményen kívül, a két közszolgálati adó, a Duna TV és a Magyar Televízió adott össze a magyar nyelven született irodalmi alkotásokat feldolgozó tv-játékok, tévéfilmek és -filmsorozatok támogatására. (A két zsûri 400-400 milliót ítélt oda a produkcióknak, ezenkívül a Duna TV nyolc, az MTV öt film költségének vállalta a 20 százalékát.)

A másik reménytelinek minõsített tényező - ahogy a Bacsó után felszólaló Tímár János, ORTT tag fogalmazott - az, hogy az elbírálás során sikerült megtalálni a két külön intézmény közös feltételrendszerét és álláspontját. Ez visszatérő témája volt a sajtótájékoztatónak: míg Bacsó ezt izgalmasnak, Pörös Géza, a Duna TV kulturális igazgatója példaértékûnek nevezte. Az MMK és az ORTT együttmûködése már csak azért sem szokványos, mert az ORTT kihátrált a filmes támogatásokból. (Jelenleg a televíziós pályázaton kívül csak egy kópia-, és egy médiaismereti könyvkiadás- pályázata létezik.)

Szerzõk és rendezõk minden évjáratból

"Fontos, hogy megjelennek a mûveikkel a tévéképernyõn keresztül a magyar írók!" - jegyezte meg Bacsó, utalva a forgatókönyvek alapjául szolgáló klasszikusokra, mint Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Balázs Béla. A ma is élõ szerzõk közül az idõsebb korosztályból Lázár Ervint, Szabó Magdát, a fiatalabb korosztályból Garaczi Lászlót és Horváth Pétert említette.

Bacsó a nyertes tévéjátékfilmek rendezõit is felosztotta koruk szerint. A fiatalok közé Török Ferencet, Mészáros Pétert, Miklauzic Bencét, a középnemzedékbe Bereményi Gézát, Gárdos Pétert, míg az idõsebbek közé Sándor Pál mellett Esztergályos Károlyt sorolta.

Eredményhirdetés

"A 66 pályázóból választotta ki a két zsûri a tizenhármat"- tette hozzá Sugár Ágnes, az MTV koprodukció felelõse. Elmondása szerint a támogatott alkotások közül három tévéfilmsorozat: így összesen tizenkilenc - egyenként 26-60 perces - tévéjátékfilm készülhet el, melyeknek 2005. március 1. lesz az elkészítési- és 2005. december 31. a sugárzási- határideje.

A legnagyobb 110 milliós támogatást Szabó Magda és Zoltán Gábor (MTV), a legkisebbet, 12 millió forintot Kalász István (Duna TV) mûvébõl készülõ adaptáció kapta. Bacsó befejezésül elárulta, hogy az anyagi korlátok miatt jóval kevesebb pályázatban résztvevő mûnek tudott a két zsűri támogatást adni, mint amennyi megérdemelte volna.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!