Szinyei képéért 12 milliót adtak

2001.10.30. 14:32
A Polgár Galéria 37. művészeti árverésén több kuriózum kép került kalapács alá. Az árverés előtt azonban még nem tudhattuk, ki és mennyit hajlandó adni a képekért.
A galériától kapott adatok szerint Szinyei Merse Pál Nő csupasz vállal című alkotását 12 millió forintért vásárolták meg. (Járulékokkal együtt a vevőnek 14,5 milliót kell kifizetnie érte.) A 8,5 milliós kikiáltási árra a teremben nem jelentkezett senki, a két érdeklődő egyike vételi megbízást adott a galériának; a másik, kitartóbb licitáló pedig telefonon jelentkezett. Az eredmény ugyan nem magas, de reálisnak mondható.

Tapsot kapott viszont Pechán József Éjjeli kompátkelésének 6 milliós leütési ára, hiszen a nagybányai művész nagy méretű, több fontos kiállításon szerepeltetett alkotása mindössze 850 ezer forintról indult. Bár a klasszikusok az átlag alatt szerepeltek - különösen a külföldi művek - figyelemreméltó, 4 milliós árat ért el Lotz Károly Mitológiai jelenete. A modernek közül Perlrott Csaba Vilmos Faluszéle című képe 2,4 millióért kelt el, Czigány Dezső nagybányai korszakából származó Házak című olajképe 1,9 milliót ért. Ámos Imre Temetőkertjének 1,8 milliós kikiáltási ára magasnak bizonyult, Polgár Árpád sajátosan csevegős-rábeszélős árverezése sem volt elégséges, hogy licit érkezzen rá.