Beperelhetik az ikonikus Obama-festmény alkotóját

2009.02.08. 11:22 Módosítva: 2009.02.08. 14:32
A híres képet, ami bekerült a National Portrait Gallerybe is, engedély nélkül használta fel Shepard Fairey, de szerinte ez nem gond.

Az amerikai AP hírügynökség perre készül az amerikai választási kampány leghíresebb plakátjának alkotója, Shepard Fairey Los Angeles-i művész ellen, mert a festő nem fizetett jogdíjat a hírügynökségnek, noha maga sem tagadja, hogy az AP egyik fotóját használta fel ikonná vált Obama-ábrázolásához.

A ma már világhírű választási plakát piros, fehér és kék színekben ábrázolja a demokrata párt akkori elnökjelöltjét, amint elgondolkodva tekint valahová a magasba a HOPE - remény - szó fölött. A londoni The Times online kiadása szerint a művész sohasem tagadta, hogy a kép alapja Mannie Garcia felvétele volt, amelyet a fotós az AP hírügynökség számára készített a National Press Club 2006 áprilisi sajtótalálkozóján. Sajnos, közölte a hírügynökség, Fairey nem kért engedélyt a fotó kölcsönvételéhez, és azóta is ismételten elmulasztotta akár Garcia, akár az AP említését - noha a kép azóta egyike a legismertebb Obama-megjelenítéseknek, mindenütt látható kitűzőkön, pólókon, webhelyeken és legalább egy könyv címlapján is. Ezen kívül egy korlátozott számban kinyomtatott plakát alapjául is szolgált, amelynek forgalmazásával sok ezer dollárt gyűjtöttek Obama javára. Olyan nagy volt iránta a kereslet, hogy az eBay portálon ára egyre emelkedett, 100 dollárról 500 dollárra nőtt egy aláírt példány ára.

obama-hope

Paul Colford, az AP médiakapcsolati igazgatója közölte, hogy a hírügynökség saját felvételéről volt szó és felhasználásához engedélyt kellett volna kérni. A hírügynökség jogászai ezért kapcsolatba léptek a művész ügyvédeivel, a fotó szerzőjének feltüntetését és kártérítést követelnek tőle. A festő képviselői szerint viszont Fairey kész vállalni a pert, hiszen éppen az a művészi módszere, hogy Andy Warhol "szarka" technikájához hasonlóan létező fotókra vagy képekre alapozza alkotásait, leegyszerűsíti néhány vonalra az eredeti művet és jelszót fűz hozzájuk.

Bátorították

A vitatott képet eredetileg Obama kampánystábja nem hivatalosan rendelte meg, csak, mint a művész elmondta, bátorította, hogy álljon elő valamilyen alkotással a kampány javára. Fairey rábukkant Garcia fotójára a Google képkeresőjén, a képet átalakította a maga sajátos technikájával, kinyomtatott néhány ezer példányt, aztán 2008 elején közzétette a maga webhelyén. Az ábrázolás óriási sikert hozott, előbb Obama hívei kezdték letölteni és felhasználni a kampányban, majd más portálok is átvették. Csak ezt követően rendelt tőle az elnökjelölt stábja kifejezetten plakátokat, és ő többet is készített, közülük az egyik a CHANGE - változás - szót tüntette fel. Obama már tavaly tavasszal személyes levélben köszönte meg a művésznek a támogatást.

Az AP-fotó volt azonban annak a plakátnak a kiindulópontja, amelyet Fairey Obama beiktatási ünnepségére készített és amelynek egy vegyes technikával készült kollázs-változata azóta bekerült az amerikai elnökök képeit őrző washingtoni National Portrait Gallerybe.

Az AP nevében a médiakapcsolati igazgató közölte, hogy a hírügynökség a kép mindennemű felhasználásáért jogdíjra tart igényt - beleértve a National Portrait Gallery falán látható festményt is. A per minderre kiterjed majd, ha nem jön létre megállapodás a két fél jogászai közötti tárgyalásokon.