Igazságügyi szakértőt rendeltek ki a szellemházhoz

2009.02.24. 16:20 Módosítva: 2009.02.24. 16:22
A Király utcai passzázs a hatodik kerület frekventált részén épült azért, hogy életet leheljen a negyedbe. A spanyol beruházó által felhúzott komplexum azonban olyan alacsony színvonalú, hogy a perelő lakók úgy vélik, a lakásépítés csak álca volt. Az önkormányzat most vizsgálatot indított, és hamarosan igazságügyi szakértő dönt arról, mi legyen a 271 lakásos épület sorsa. A Fadesa közben külön cégekre bomlott, az anyacég csődközelben.

A Király utcai passzázs építési hibái megakadályozzák az épület rendeltetésszerű használatát, és valószínűséthető a további, gyors állagromlás. Ezt állapította meg a terézvárosi önkormányzat építési osztályának határozata, miután megvizsgálta a fél éve átadott, de már az alapjainál repedező Király utcai szellemházat.

A szakértők a látottak alapján további vizsgálatokat láttak szükségesnek, így elrendelték egy igazságügyi szakértő megbízását, aki specialisták társaságában fésüli majd át a 271 lakásos monstrumot. A folyamat végén vissza is vonhatják az önkormányzat által kibocsátott használatbavételi engedélyt.

A lépésen nem is lepődnénk meg, miután a spanyol beruházót perelő lakók megismertettek minket a Centrál passzázs elképesztő állapotaival.

Gányolás a Király utcába

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a luxusáron értékesített lakásokról megállapították: negyedosztályú anyagok felhasználásával készültek. Nagyobb baj, hogy rosszul szigetelték az alapokat, így a hatalmas komplexumot tartó elemek hamar elöregednek, és az épület élettartama negyven százalékkal csökkenhet. Egy ilyen tömböt nagyjából hatvan évre terveznek, de itt a kritikus problémák már húsz-huszonöt év múlva jelentkezhetnek. A ház egyes részei, például a gondatlanul szerelt üvegtetők már a közeljövőben életveszélyessé válhatnak.

A fenti megállapításokat, amelyeket még egy lakók által megbízott szakértő készített, az önkormányzati jegyzőkönyv is alátámasztja. Ezért a hatóság további vizsgálatot ír elő az épület repedéseivel, az üvegszerkezetekkel, a kéményekkel és a szigeteléssel kapcsolatban.

Az igazságügyi szakértői jelentést a „folyamatosan romló körülmények miatt” már április elsejére el kell készíttetni, a vizsgálat költségeit a beruházó, a Fadesa állja. A hiányosságokat is nekik kell majd orvosolniuk.

Menekülés

A helyzet azonban nem ilyen tiszta. A rosszul felhúzott épület és a ház ügyeinek kezelése ugyanis azt a gyanút keltette a perközösségbe tömörült lakókban, hogy a Fadesa talán spekulációs céllal vágott bele a beruházásba. Az egyik panaszos arra gyanakszik, elsődleges céljuk az volt, hogy a beruházás ürügyén nagy nemzetközi hiteleket vehessenek fel, aránytalanul drágán értékesítsék a silány ingatlanokat, majd eltűnjenek.

A teóriát bizonyítékok nem támasztják alá, az viszont tény, hogy a spanyol Fadesa júliusban csődöt jelentett be. Az El Pais cikke szerint több száz hitelező a pénzére, húszezer ügyfele pedig a már befizetett lakására vár hiába.

A Király passzázs lakóit képviselő ügyvéd, Dr Hoffmann László – aki a hetedik kerület zűrös ingatlanügyeiben az Óvásnak dolgozott sikerrel – aggasztó forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartott. A magyar leányvállalat lépéseinek ismeretében a lakók attól tartanak, hogy a hazai cég, kimenekítve vagyonát, szintén csődbe menekül.

A cégbírósági dokumentumok szerint a Fadesa ősszel három cégre bomlott, amelyek így már csak egy-egy ingatlanjukért felelősek. (Az október közepén bejegyzett cégek: a Hotel Silvershore Ingatlanhasznosító Kft., a Martinsa-Fadesa Sió Villapark Ingatlanhasznosító Kft. és a Central Passage Shopping Center Ingatlanhasznosító Kft.)

Kedvezőtlen előjel, mondta az üzemeltető cég egyik tulajdonosa, hogy a magyarországi Fadesa sem fizeti a költségeket a tulajdonában álló ingatlanok után, így százmilliós tartozása van a Király passzázs üzemeltetői felé.

Rendezés

Cáfolta a tartozásokról szóló állításokat Balogdy Hajnalka, a Fadesa projektfelelőse. Az egykor újságíróként dolgozó Balogdy eleinte arról faggatott minket, hogy kiktől és milyen úton tudunk a cég ügyeiről. Kitartásunknak köszönhetőn végül elmondta, hogy sok olyan állítás jelent meg a cégről, amelyek nem fedik a valóságot. Bár tudják, hogy a javítások jelentős költséggel járnak, vállalják a terheket, hiszen „mindkét fél érdeke, hogy megnyugtatóan rendezzék az ügyet”.

Kérdéses persze, hogy az alapjaiban elrontott épület ügye rendezhető-e. Az önkormányzattól Szilágyi Erika mindenesetre hangsúlyozta, hogy a probléma nem az ő asztaluk. A sajtóreferens szerint a hivatal közvetítőként avatkozott be, a kérdés valójában csak a lakókra és beruházóra tartozik.

Felvetettük, hogy a 271 lakásos, két utcát is érintő beruházás nem tekinthető pusztán ingatlanfejlesztésnek, hiszen mérete és frekventált, Deák térhez közeli elhelyezkedése miatt kiemelkedő a városképi jelentősége is.

Ráadásul a fejlesztés olyan indokkal kapott engedélyt, hogy a passzázs pezsgő életével, kiskereskedelmével vitalizálja a kerületet. (Igaz, korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az önkormányzat részleteiben nem vizsgálja, mire ad használatbavételi engedélyt, megelégszik a munka elvégzését bizonyító papírokkal.)

Azzal, hogy az épület végül esztétikailag és minőségében is rossz színvonalú lett, éppen ezt a funkcióját nem láthatja el. Az önkormányzat úgy vélte, mindez nem a kerület ügye.