Gordon Ramsay étterme két csillagot kapott

2009.03.02. 19:22 Módosítva: 2009.03.02. 19:22
Hétfőn megjelent a Michelin francia étteremkalauza. Nicolas Sarkozy kedvenc étterme három csillagot kapott, a káromkodós TV-szakács, Gordon Ramsay vendéglője kettőt.

A félve tisztelt, híres Vörös Kalauzt 1900-ban adták ki először, és azóta a legelismertebb étterem-értékelővé vált, ítélete felemelhet vagy tönkretehet egy vendéglőt. A könyv századik kiadása csak egy vendéglőt emelt be a három csillaggal rendelkező éttermek közé: Eric Frechon szakács konyháját a párizsi Le Bristol szállodában. Az Elysee-palotától alig kétszáz méterre található étterem Sarkozy elnök kedvence, rendszeresen meghívja ide a hivatalos vendégeit.

A Michelin rettegett kritikusai két csillagot adtak a sűrűn baszdmegelő tévészakács, Gordon Ramsay Le Trianon nevű franciaországi éttermének, ami tavaly nyílt meg Versailles-ban. A skót szakács többi éttermeivel összesen 12 csillagot tudhat magáénak. A legtöbbel (25 csillag) a francia Joel Robuchon éttermei rendelkeznek.

A csillag kategória mindenképpen luxusvendéglőt jelent. Egy csillag: igen jó étterem a kategóriájában, érdemes meglátogatni. Két csillag: kiváló étterem, válogatott borok, érdemes hosszabb kitérőt is tenni miatta. Három csillag: a világ legjobb éttermeinek egyike, konyhája minden szempontból kifogástalan, nagy a borválasztéka, külön utazást, akár külföldi utat is megér.

A csillagok már-már irreális fontosságát jól mutatja Bernard Loiseau francia séf története, aki 2003-ban állítólag azért lett öngyilkos, mert megtudta, hogy a Michelin el akar venni egyet a három csillagából, ami ráadásul nem is volt igaz.

A Michelin étteremkalauz első kiadása 1900-ban jelent meg, hogy reklámozza a cég új, felfújható gumiabroncsát, és hogy elirányítsa az autótulajdonosokat a legjobb franciaországi éttermekhez. A kalauz nem jelent meg a két világháború alatt, ezért csak most ért el a századik kiadáshoz.

A Michelin-csillagokról a Bűvös szakács blogon olvashat többet.