Lerántották a leplet a calabriai drogmaffiáról

2009.03.04. 10:27 Módosítva: 2009.03.04. 12:44
Francesco Forgione, az olasz parlament maffiaellenes osztályának volt vezetője kihúzta a gyufát a 'Ndranghetánál.

Robert Saviano után célponttá vált Francesco Forgione, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának volt elnöke, aki a bizottság felkérésére megírta tényfeltáró, leleplező művét a calabriai maffiáról A 'Ndrangheta, a világ legkevésbé ismert és legveszedelmesebb maffiája címmel.

A szerző a könyvben leírja, milyen gazdasági és pénzügyi kapcsolatok teszik lehetővé Calabriában ennek a bűnözővilágnak a fennmaradását és terjeszkedését más európai országokban és Amerikában. Felfedi a 'Ndrangheta kapcsolatait politikusokkal, vállalkozókkal, bankárokkal. A szervezett olasz alvilág olyan volumenű üzleteket bonyolít, amiknek haszna megközelíti az évi 150 milliárd eurót (kb. 45 000 milliárd forint) és ebből kb. 70 milliárd a 'Ndranghetáé. Ennek 30 százalékát bűnös tevékenységre fordítja, a többit abszolút legális üzleteken keresztül kifehéríti.

A 'Ndrangheta fő tevékenysége a drogkereskedelem. A Kolumbiából, Ecuadorból, Mexikóból, Afrikából származó kábítószert hinti szét Európában és erre felhasználja a bevándorlókat is. A calabriai maffia elve korábban az volt, hogy csendben, észrevétlenül kell dolgoznia. 2007-ben azonban Duisburgban megölt hat embert. Ez volt az első, Olaszországon kívüli akciója.

Forgione véleménye szerint az ilyen típusú bűnözéssel csak úgy lehet végezni, ha elvágják a pénzforrásaitól, ha lehetetlenné teszik azokat a gazdasági- és pénzholdingokat, amiket létrehoztak. Kutatásai során Forgione azt is kiderítette, hogy Spanyolország találkozóhelyül szolgál a különböző maffia-ágazatok között, amik a Costa del Solt és a Kanári-szigeteket használják fel ingatlan- és turisztikai beruházásokra.

Rájött arra is, hogy azok a hálózatok, amelyek terrorcsoportokat és maffiózókat használnak fel drog- és fegyver beszerzésére, kapcsolatban állnak egymással. Adatai vannak arra vonatkozóan, hogy a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges szervezet tagjai közvetítettek a kolumbiai drogkereskedők és a n,drangheta között, hogy ne kerüljön sor közöttük véres leszámolásra egy kokainszállítmány miatt, amelyet az olaszok nem fizettek ki.