Újra kiállítják Munkácsy Honfoglalását Szegeden

2009.03.26. 21:51 Módosítva: 2009.03.26. 21:51

Újra látható Munkácsy Mihály Honfoglalás című monumentális alkotása a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A festményt utoljára 2006-ban, a tízezreket vonzó szegedi Munkácsy-kiállítás idején csodálhatták meg a múzeum látogatói, az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a hatalmas mű kiállítására - mondta a muzeológus.

Az alkotást 1893-ban készítette a mester. A szegedi közgyűjtemény néhány esztendővel a mű elkészülte után szerezte meg a hat méter széles és több mint két méter magas festményt - közölte a szakember.

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő monumentális festményt a parlament számára festett Honfoglalás színvázlataként alkotta meg Munkácsy. Művészeti szakértők szerint a Szegedre került nagy színvázlaton Munkácsy Mihály sikeresebben érzékeltette a magyarok honfoglalásáról, Árpádról és a korabeli viszonyokról a gondolatait és hatékonyabban valósította meg festői elképzeléseit, mint a véglegesnek szánt parlamenti képen.

A színvázlatot évtizedekig a szegedi közintézmény dísztermében láthatta a művészetszerető közönség. Az elmúlt három esztendőben azonban a Móra múzeum átalakítása és a Rejtett szépségek, illetve a bibliai műkincstárlat miatt nem volt lehetőség a Honfoglalás méltó bemutatására. A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve.

A Honfoglaláson kívül egy másik Munkácsy-alkotás is látható a megújított múzeumi díszteremben; bemutatják a Felszolgáló leány című festményt is, s része az új állandó kiállítás anyagának Mednyánszky László Virágzó mandulafa című alkotása, a XIX. században élt Borsos József Nő lanttal című műve, Bernardio Pinturiccio félezer éves reneszánsz Mária-festménye és a nemrég restaurált Angyali üdvözlet című mű is.