Tiltakoznak a bizományosi rendszer ellen a független könyvkiadók

2009.04.21. 14:07 Módosítva: 2009.04.21. 14:48
A ma kizárólagosnak tekinthető bizományosi rendszerben a boltok csak akkor fizetnek, ha már eladták a könyvet. A válságos időkben ez a kiadók, szerzők, fordítók számára amúgy is előnytelen rendszer még megterhelőbb lesz. Ez ellen tiltakoznak a független könyvkiadók.

Az egyre nagyobb kereskedelmi árrés és a könyvpiacon elterjedt bizományosi rendszer visszásságai ellen szeretne fellépni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Független Kiadói Tagozata (FKT), valamint az általuk kiadott nyilatkozathoz csatlakozó könyves cégek, összesen mintegy 50 kiadó.

Mint az FKT és a pécsi Jelenkor Kiadó vezetője elmondta, a könyvterjesztésben ma gyakorlatilag általános a bizományosi rendszer - melynek során a kereskedő csak a könyv eladása után fizet a kiadónak -, ennek anomáliái okozzák a legtöbb problémát. (Bővebben a könyvpiac sötét oldaláról >>>)

Csordás Gábor hangsúlyozta: a pénzügyi válság amúgy is komolyan érinti a független könyves műhelyeket, de a terjesztők által vállalt egyre hosszabb fizetési határidők és a rendszeres késedelmes fizetés tovább súlyosbítják a helyzetet.

Fifti-fifti

"Az elmúlt tizenöt évben a bizományosi árrés átlagosan tizenöt százalékkal emelkedett. Így ma egy könyv árának nagyjából a fele a kereskedőnél marad, és a másik felén osztozik a nyomda, a szerző és a kiadó (összes egyéb partnerével, bedolgozó munkatársával és alkalmazottjával egyetemben)" - olvasható az FKT nyilatkozatában.

A tagozat elnöke szerint a megoldás a jelenlegi rendszer átgondolása lenne, így meg lehetne próbálni más formákat keresni, vagy legalábbis ilyenekkel keverni a bizományosi rendszert.

A nagyobb forgalmú könyveknél ez azt jelenti, hogy át kellene térni arra a rendszerre, hogy a terjesztő ki is fizeti a könyvet akkor, amikor elviszi. Ezt kisebb lépésekben is be lehetne vezetni és a kiadók garantálhatnák, hogy az el nem adott, de jó állapotú könyveket visszavásárolnák - vetette fel.

Mint Csordás Gábor hozzátette, az általuk javasolt rendszerben a terjesztő is pénzt fektetne azokba a kötetekbe, amelyeket kitesz a boltjába, ráadásul nem a kiadó hitelezne a terjesztőnek, amíg a boltban el nem fogy a könyv.

"Nekünk kell majd tárgyalásokat kezdeményeznünk a könyvterjesztőkkel, végig kell beszélnünk, hogyan tudunk közösen jobb megoldásokat találni" - szólt a következő lépésről.

Függetlenek

A napokban megalakult FKT olyan kiadókat tömörít, melyek nincsenek tulajdonosi - vagy vezetőiken keresztül alkalmazotti - függésben bolttulajdonostól vagy bolthálózattól.

Az MKKE keretén belül létrejött tagozathoz eddig 33 független könyves cég csatlakozott, többek között a Balassi, a Helikon, a Kossuth, az Osiris, a Park, a Scolar és a Vince Kiadó, a Nyitott Könyvműhely vagy a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése.