Megcsinálta a varázsceruzát a művészpár

2009.05.22. 14:25 Módosítva: 2009.05.22. 16:12
Bejött a trükkös képeladási módszer a New York-i művészeknek, már legalább negyvennyolc vágyuk teljesült, miután megfestették őket. Az aranyórás kép árából aranyórát, a pizzaszeletes kép árából pizzaszeletet vettek.

Miután sikerrel árulták darabonként ötven dollárért (tízezer forint) a bedobozolt New York-i szemetet, újabb nagyívű projektbe kezdett egy amerikai művészpár. A reklámszakmában dolgozó Justin Gignac és Christine Santora olyan tárgyakat festett meg, amikre vágytak, például egy új bikinit, egy iPhone-t, vagy egy márkás arany karórát. A festményeket aztán pontosan annyiért kezdték árulni, mint amennyibe ezek a dolgok kerülnek. Ezzel gyakorlatilag a Varázsceruza című lengyel rajzfilmsorozat trükkjét valósították meg, csak az átfutási idő hosszabb.

2936292629 5861f884dc o

Az alkotásokat a wantsforsale.com-on tették közzé, nagyjából egy éve indultak tizenhárom képpel. A sikeres eladások után a megvásárolt javakról fotó készült, amiket a festményekkel együtt feltöltötték a Flickrre. A fotóalbum alapján már legalább 48 képen tudtak túladni a módszerrel.

Repülőjegy Vegasba, luxusvacsora

A legdrágább eladott alkotás az egyhavi lakbérről szóló csekket ábrázoló festmény volt 1056 dollárral (210 ezer forint), ez az elsők között kelt el. A magasabb árfekvésű képek között szerepelnek még Las Vegas-i repjegyek 488 dollárért (97 ezer forint), egy Nintendo Wii 270-ért (53 ezer forint) és egy vacsora a Nobu nevű celebétteremben 152 dollárért (30 ezer forint). Nincs gazdája viszont még az Anyagi biztonság című műnek, ami egymillió dollárba kerül.

A szemfülesek viszont ingyen is szerezhettek festményt, nulla dolláros árcetlit kapott például az Alvás című kompozíció, bár pont ez az egyik legkevésbé tetszetős mű. Szinte ingyen adták még az egy korsó sört ábrázoló képet (hét dollár, azaz 1400 forint), az Egy szelet pepperónis pizzát (három dollár, azaz 600 forint) és az Aszpirint (9,9 dollár, azaz 1900 forint).

2936270219 37aecc4652 o

Dolgozni egyszerűbb

A popartos festményekkel sokat biztos nem vacakoltak, miután mindegyik néhány alapszínből és vonalból áll. A NY Times-nak a minimál stílust azzal magyarázták, hogy így legalább nem látszik, hogy a képeket két különböző ember készítette.

Igyekeztek azokat is kiábrándítani, akik most a fejüket fogják, hogy ez miért nem nekik jutott előbb eszükbe. A páros szerint a vegasi utazáshoz a repjegyekre, a zsetonokra, a hotelszámlákra és a többi kiadásra szánt pénzt sokkal egyszerűbben megkereshették volna egy kis pluszmunkával, mint a képekkel való pepecseléssel.

Hogy a jól bejáratott módszer ne csak önző érdekekeket szolgáljon, ugyanezen az elven egy jótékony festménysorozatot is elkezdtek. A needsforsale.com-on a vásárlással különböző alapítványokat lehet támogatni.