A modern művészet nem érzi a válságot

2009.06.10. 12:32 Módosítva: 2009.06.10. 12:37
A világ legnagyobb modern művészeti vásárának, az idén 40. alkalommal megrendezett Art Basel 300 válogatott kiállítóját nem aggasztja a gazdasági válság, szerintük nem csökkentette a műgyűjtők lelkesedését.

Bár Marc Spiegler, a vásár társigazgatója szerint a művészet globális piaccá vált, más ágazatokhoz képest ellenállóbb a válsággal szemben.

A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi szakértőbizottság 300 kiállítót választott ki, akik a világ minden részéből érkező 60 ezer művésznek, műgyűjtőnek és galériatulajdonosnak mutatják be kínálatukat. Az Egyesült Államok 75, Németország 56, Svájc 33, Nagy-Britannia 28, Franciaország pedig 26 kiállítóval van jelen a vasárnapig tartó Art Baselen.

A műtárgypiacnak a válsággal szembeni ellenállóságát mutatja, hogy a zürichi Bruno Bischofberger nem habozott 80 millió svájci frankért (15 milliárd forintért) kínálni Andy Warhol pop art művész egyedülálló képét - a híres Campbell leveskonzervről készült sorozatának és egyik Marylin Monroe-képmásának Big Retrospective Painting című, 2-szer 10 méteres retrospektív alkotását.

Az ilyen magas árak persze kivételek, a szakértők szerint a műkereskedelmet sem kímélő spekulációs léggömb már kipukkadt. Walling Boers, egy pekingi galéria vezetője szerint a legrosszabb időszak október és február volt. Azóta megnyugodott a helyzet.