Elhunyt Cseh Tamás

2009.08.08. 00:58 Módosítva: 2009.08.08. 14:05
Hosszantartó betegség után elhunyt Cseh Tamás Kossuth-díjas zenész. Egy korszak és egy ország dalnoka volt, valamint az első magyar indián. Legfontosabb alkotótársa, Bereményi Géza csonkolásra hasonlító súlyos veszteségnek nevezte az előadóművész halálát.

Augusztus 7-én, hatvanhat évesen elhunyt Cseh Tamás zenész, énekes, dalszerző és író.

csehtamas

Cseh Tamás keverte a költészetet a popzenével egy nagyon színpadias, lecsupaszított könyezetben, ettől lett sikeres, sőt kultikus alakja a kornak. Csak állt kint egy gitárral a színpadon és játszott, mesélte a szocializmust, Magyarországot, a szerelmet és a bánatot a maga szomorú, szívfacsaró módján. A hetvenes évek volt a legszebb és legsikeresebb korszaka, de a megszólalás módja és dalaik témái miatt minden albuma valamiért fontos lehet, hiszen mindig az aktuális korszakot énekelték és zenélték. Többek szerint, ha valaki meg akarja érteni a rendszerváltás előtti Magyarországot, akkor csak végig kell hallgatnia a Cseh Tamás-dalokat.

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte 1967-ben. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait.

1972 és 1977 között tagja a Gyurkó László által alapított, a MUOSZ székházában játszó Huszonötödik Színháznak. Később is tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg, ezt követte az Antoine és Desiré, a fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, és Ady című album.

Indián volt

Cseh Tamás volt az első indián, aki a Bakonyban létrehozta barátaival a mai napig működő magyar indiántábort, ami önfeledt játék és a rendszerből való kilépés jelképe volt. 1968-ban írta meg Hadiösvény című regényét, de harminc évet kellett várni, hogy kéziratból egy kiadó gondozásában megjelenjen Cseh Tamás első regénye, ami indiánnaplónak indult. Így kezdődik: „Ajánlom ezt a könyvet barátaimnak, akikkel 1961-ben egy hegyi tisztáson felvertük az első indián sátrakat. Tiszta törvényekre, egyszerűségre, átlátható, értelmezhető világra vágytunk.” Végül két indián témájú könyve jelent meg, az 1997-es Hadiösvény és a 2006-ban kiadott Csillagokkal táncoló Kojot címmel.

Szerepelt számos filmben, köztük Jancsó Miklós Magánbűnök,közerkölcsök, vagy Szörnyek évadja című műveiben, de forgatott együtt Grünwalsky Ferenccel, Gothár Péterrel és Tímár Péterrel is.

1988-ban megkapta Az év lemeze díjat, 1992-ben köztársasági tisztikereszttel, 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, majd 2001-ben Kossuth-díjat kapott. Májusban új albuma jelent meg A Dal nélkül címmel, amin 1973-ban amatőr technikával rögzített, eddig még kiadatlan tíz dala hallgatható meg.

Fotó: Koncz Zsuzsa
Fotó: Koncz Zsuzsa

2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála. "Hol jobb, hol rosszabb, igyekszem betartani az orvosok útmutatásait, aztán majd meglátjuk. Persze nem a mindenáron való életben maradás a cél" -nyilatkozta betegségéről idén áprilisban Cseh Tamás.

Albumai

1977 Levél nővéremnek (Másik Jánossal)

1978 Antoine és Désiré

1979 Fehér babák takarodója

1981 Műcsarnok

1983 Frontátvonulás

1984 Jóslat

1984 Cimbora (gyermeklemez Másik Jánossal)

1987 Utóirat

1988 Mélyrepülés (Csengey Dénes szövegével)

1989 Vasárnapi nép koncertlemez a 100. éjszaka előadás felvétele

1990 Új dalok

1993 Nyugati pályaudvar

1994 Levél nővéremnek II. (Másik Jánossal)

1997 A telihold dalai

2000 Levélváltás (a Republic együttessel)

2003 Jóslat a metrón koncertlemez (szöveg a hivatalos honlapon)

2004 A véletlen szavai

2004 Az igazi levél nővéremnek (Másik Jánossal)

2004 Ady (Novák János megzenésítette versek)

2007 Esszencia (duplalemezes válogatás)

2008 Fel nagy örömre! Karácsonyi énekek

2008 Ózdi koncert '96 Élő felvétel

2009 A DAL nélkül archív felvételek 1973-ból

Bereményi Géza: Mint egy csonkolás

"Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket" – mondta Bereményi Géza szombaton az MTI-nek. A dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közölte: bár már három éve tudni lehetett, hogy Cseh Tamás nagyon beteg, ezért fel volt készülve a legrosszabbra, mégis, amikor pénteken késő este értesült a haláláról, először nem hitte el.

"Két és fél évig bízott a gyógyulásban; az ő optimizmusától nem függött a dolog, határozottan úgy tudta, hogy túl lesz ezen. Mintegy fél éve azonban kiderült, hogy betegsége feltartóztathatatlan – mondta Bereményi. – Cseh Tamás távozása egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során".

Mint kifejtette, közös dalaik úgy születtek, hogy Cseh Tamás lejátszotta neki a dalait gitáron és ő arra rögtönözte szövegeit. A szerzőpáros 1970 óta alkotott együtt. "Amikor először találkoztunk, Tamás rajztanár volt, és tudtam róla, hogy gitáron kísérve énekelget angol szövegeket. Akkoriban jelent meg az első novelláskötetem, és már nagyon szerettem volna valakinek dalszöveget írni. Amikor egy társaságban egy éjszaka elkezdtünk beszélgetni, felajánlottam neki, hogy írnék neki. Másnap találkoztunk egy kölcsönlakásban, ahol lakott, és két szöveg, a Désiré és az Ócska cipő mindjárt meg is született" – emlékezett Bereményi.

Mint mondta, rögtön megbeszélték, hogy odaköltözik hozzá. Másfél évig éltek lakótársként abban a lakásban és szinte minden nap írtak. Eleinte csak maguknak, aztán a barátoknak, később elterjedt a hírük és a Huszonötödik Színházban kezdetét vették Cseh Tamás estjei, Bereményi Géza összeállításában. Az első műsor a Dal nélkül címet viselte, "Tamás itt szokta meg a közönség előtti éneklést".

Bereményi szerint mint ahogy egyszer egy kérdésre válaszolva Cseh Tamás sem tudta megválaszolni, mi volt a titka együttműködésüknek, ő sem tud felelni erre. Hozzátette: talán ezek a dalok meg akartak születni, és ez hozta össze őket.

A hatalmas és fontos életműből az öt legfontosabb szerintünk:

Fehér babák

Csönded vagyok

Illegalitásban

Budapest

A hatvanas évek

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport