Kitört a botrány a Bolsoj színház felújításánál

2009.08.26. 14:51 Módosítva: 2009.08.26. 14:57
Korrupció, rossz szervezés és kontárság hátráltatja a moszkvai Bolsoj színház megnyitását.

A Bolsoj színházat 2005-ben zárták be, és úgy tervezték, hogy négy éves felújítás után nyitja meg kapuit. A világ egyik leghíresebb színházát azonban jelenleg is állványok takarják, és egyesek szerint olyan állapotba került, hogy nem a felújítás, hanem már az épület megmentése a tét.

bolsoj1

A felmerült problémák miatt a megnyitást 2013-ra tolták el. A kezdeti, 150 milliárd forintnyi felújítási költség pedig egyes szakértők szerint akár a tizenhatszorosára is nőhet, számolt be a Telegraph.

A problémákat a mindent átszövő korrupció, az áttekinthetetlen számviteli rendszer mellett az orosz építőipar sajátosságai szerint működő alvállalkozók okozzák.

Következmények nélküli ország

Ahogy arról beszámoltunk, az épületeket tönkretevő vállalkozókra nem vonatkoznak jogi következmények. A rendszer ellenzői szerint az embereket nem is tájékoztatják a munkálatokról, míg azok ténylegesen el nem kezdődnek. Habár a gazdasági válság lelassította a folyamatot, így a megfelelő renoválási munkákra is kevesebb pénz jut.

A botrányok hatására lemondott a Bolsoj operatársulatának vezetője, Alexander Vernyikov. Aki később úgy nyilatkozott az Izvesztyijának: „A Bolsojban senki nem úgy dolgozik, ahogy kellene. A menedzsmentnek a leghalványabb fogalma sincs egy művészeti intézmény vezetéséről.”

bolsoj2

Az orosz fővárosban egyébként még számos értékes épület körül zajlanak hasonló botrányok. Moszkva építészeti öröksége a pusztulás szélén van a gyenge kivitelezésű renoválások és épületbontások miatt, áll egy nyáron közzétett jelentésben, amit orosz és más nemzetiségű aktivisták csoportja állított össze. A szerzők állítása szerint több száz fontos moszkvai épületet hanyagolnak el vagy rombolnak le a városban.