Trabantfelvonulással emlékeztek Párizsban az 1989-es magyar határnyitásra

2009.09.12. 19:29
Trabantfelvonulással és a rendszerváltás eseményeit idéző kiállításokkal emlékezett meg szombaton Párizsban közösen a német, az osztrák és a magyar külképviselet az osztrák-magyar határ húsz évvel ezelőtti megnyitásáról, ami lehetővé tette több tízezer keletnémet állampolgár kijutását Magyarországról Ausztrián keresztül Nyugat-Németországba.

A három ország együttműködésével létrejött látványos rendezvénysorozat a francia közvélemény figyelmét kívánta felhívni a magyar határnyitás jelentőségére a berlini fal leomlásához vezető történelmi folyamatban, és hangsúlyozni Magyarország kiemelkedő szerepét a vasfüggöny lebontásában és az európai újraegyesítésben.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) tőszomszédságában található hatodik kerületi polgármesteri hivatal előtt Szabadság és demokrácia címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás az MTI gyűjteményéből. Az utcai tárlat 1988-tól 2004-ig – a rendszerváltás előzményeitől az Európai Unióhoz való csatlakozásig – a Magyarországon történt legfontosabb politikai eseményeket mutatja be. Jean-Pierre Lecoq polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt Franciaországban a vasfüggöny lebontásának békés jellege lepett meg mindenkit.

A megnyitót követően, az osztrák-magyar határt 1989-ben elözönlött keletnémet autósorokat felidézve, a három szervező ország diplomáciai vezetőinek részvételével Trabantok vonultak fel. A konvoj a PMI épülete elöl indult, és négy óra alatt végigjárta Párizs legnevezetesebb pontjait: a 25 veterán kétüteműből álló konvoj dudaszóval írt le díszköröket a Diadalív körül, majd a Champs-Elysées-n végighaladva érkezett az Eiffel-toronyhoz.

Kiállítások is nyíltak

A francia rendszámú kétüteműeket a legnagyobb francia Trabantklub, a Club Euro Trabi tagjai vezették. A tulajdonosok egy része gyűjtő, és negyvenéves Trabantokkal vettek részt a felvonuláson. Az egyik tulajdonoscsalád 1989-ben Nyugat-Magyarországon nyaralt, és a keletnémetekkel való találkozásuk emlékére vettek később Trabantot. Egy nyugdíjas tulajdonos pedig német barátaitól kapta születésnapjára az 1982-ben gyártott típust, amelytől azóta sem hajlandó megválni; Párizs belvárosában most először használta, de hétvégenként kirándulni viszi vele a családját.

A járókelők és a turisták mindenhol megálltak és érdeklődve figyelték a Franciaországban szinte soha nem látott járgányokat, sokan integettek a konvojnak, és fényképezték a díszmenetet. A karaván végállomása a szenátus épülete mellett található Luxemburg-kertben volt, ahol Hubert Heiss osztrák és Nikicser László magyar nagykövet együtt nyitották meg a Vasfüggöny című kiállítást, amelyet őrtoronnyal kiegészítve negyven méteren felépített szögesdrótkerítés idéz meg. Az Európa két felét egykoron elválasztó határrendszer negyven évének főbb állomásait fotókról és a hozzájuk tartozó magyarázatokról ismerhetik meg szeptember 24-ig a parkban sétáló érdeklődők.

A Brass in the Five fúvószenekar koncertjét követően az este folyamán a PMI-ben további két kiállítás nyílik meg: Elvtársak vége! címmel választási plakátokat, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma gyűjteményének darabjait, és a budapesti Friss Galéria által kiírt A rendszerváltás 20 éve című pályázat nyertes munkáit tekintheti meg a közönség. A 25 díjazott festmény a külföldi magyar intézetek együttműködésének köszönhetően a budapesti Friss Galéria, a Berlini Magyar Ház és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza után október 3-ig látható Párizsban.