Újjáépítik a lengyel Shakespeare-színházat

2009.09.16. 12:23 Módosítva: 2009.09.16. 12:33
Félmilliárd forintért építik újjá a Fortune színházra hasonlító gdanski teátrumot, ahol háromszázötven éve már Shakespeare darabokat játszottak angol színészek.

Lerakták az alapkövét az észak-lengyelországi Gdanskban a héten annak a színháznak, amely a XVII. században Shakespeare emlékére emelt teátrum mása lesz. Az építkezés 80 millió zlotyba (524 millió forintba) kerül és 2012-2013-ban szeretnénk befejezni.

"Modern színházat építünk az Erzsébet-kori színház elemeinek felhasználásával, hogy teljes egészében átvegyünk a shakespeare-i színház tapasztalatait" – Anna Szymkaruk, a színház szóvivője

A Fortune színház a XVII. század elején
A Fortune színház a XVII. század elején

A színház költségeinek harmadrészét az Európai Unió finanszírozza, és ugyanazon a helyen áll majd, ahol a XVII. században az eredeti színpad állt: valaha a város szélén, ma a nagy kikötőváros szívében. A színháznak nyitható teteje lesz és 400-500 néző befogadására lesz alkalmas.

A XVII. századi színházban, amely a metszetek szerint a London északi részében Shakespeare korában álló Fortune színházra hasonlított, angol színészek szórakoztatták a stratfordi mester műveivel a gazdag gdanski kereskedőket.

Több ezren gyűltek össze az eseményen Gdanskban, hogy meghallgassák a mintegy száz lengyel színészt, akik a drámaíró műveiből adtak elő részleteket. A felolvasást a híres filmrendező, Andrzej Wajda szervezte, aki a Theatrum Gedanense Alapítvány tiszteletbeli elnöke is egyben. A színházépítés védnöke Károly herceg, brit trónörökös.