Magyar galériák a párizsi művészeti vásáron

2009.10.22. 09:04
Európa egyik legjelentősebb művészeti vásárán állít ki az ACB Kortárs Művészeti Galéria, az Inda Galéria, a Videospace Budapest és a Viltin Galéria.

A gazdasági válság ellenére a párizsi galériák bizakodó hangulatban készülnek Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti vásárára. A 36. FIAC (Foire Internationale d,Art Contemporain) - amelyre idén először Magyarország hivatalosan is meghívást kapott - csütörtökön nyitja meg kapuit a francia fővárosban.

A vasárnapig tartó kulturális esemény negyedik éve egyszerre két helyszínen kerül megrendezésre Párizsban: a Grand Palais impozáns üvegtetejű kiállítócsarnokában a már befutott XX. századi és kortárs művészek alkotásait képviselő, nagy presztízsű galériák kapnak helyet.

A Louvre Cour Carrée nevű udvarán az erre az alkalomra felállított sátorban pedig a kísérletezőbb jellegű, feltörekvő fiatal alkotókkal dolgozó galériák kínálatából válogathatnak a műgyűjtők - ide kapott meghívást négy magyar galéria is, az ACB Kortárs Művészeti Galéria, az Inda Galéria, a Videospace Budapest és a Viltin Galéria.

Idén 21 országból összesen 210 galéria vesz részt a vásáron. Bár magyar művészek alkotásai a korábbi években is megtalálhatók voltak a FIAC-on, magyarországi kortárs galériák először mutatkozhatnak be önállóan.

Az igazgató meghívására

A Műcsarnok tájékoztatása szerint a magyar résztvevőket Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatója hívta meg Párizsba, aki a Visitors Program keretében járt Magyarországon, s a hazai művészeti szcéna megismerését követően tett javaslatot a progresszív, nemzetközi színvonalhoz illeszkedő programot képviselő galériák meghívására.

A többségükben alig néhány éve alakult magyar galériák párokban, egy-egy közös standon, közösen kialakított kiállítási projektekkel szerepelnek.

Az ACB és a Videospace Várnai Gyula és Szabó Eszter munkáit, valamint Sugár János műveit tárja a közönség elé, míg az Inda és Viltin Szabó Ádám és Szörényi Beatrix alkotásait állítják ki. A galériák részvételét a FIAC-on a Nemzeti Kulturális Alap és a Párizsi Magyar Intézet támogatja - olvasható a Műcsarnok közleményében.

A párizsi vásár soha nem kívánt a forgalmat illetően a bázeli vagy a művészileg még frissebb londoni Frieze-zel rivalizálni, de itt is több millió eurót költenek el a világ minden tájáról érkező műgyűjtők. A FIAC-ot a műértő közönség mellett fontos nemzetközi szakemberek is látogatják, így a jelenlét nemcsak a kiállító galériák számára nyújt várhatóan további lehetőségeket, de jelentős lehet a hazai kortárs művészet nemzetközi megismerését, a szakmai kapcsolatok építését, a gyűjtőkör bővítését illetően is, és hozzájárulhat a magyar művészeti élet felzárkózásához a nemzetközi színtéren.

Monumentális szobrok

A szervezők azonban a nagyközönségre is gondolnak: a Louvre melletti Tuileriák kertjében és szökőkútjaiban monumentális méretű, látványos szobrokat helyeztek el, a park másik végében, a Jeu de paume kiállítóhelyen és a Louvre-ban pedig ingyenes performance-ok várják a vásár látogatóit.

A FIAC-hoz kapcsolódóan a Párizsi Magyar Intézet (PMI) André Kertész termében szombaton nyílik az a kiállítás, amelyet a vásárra meghívott magyar galériák rendeznek művészeik - Halász Péter Tamás, Szarka Péter (ACB Galéria), Szépfalvi Ágnes, Jovián György, Koronczi Endre (Inda Galéria), Szabó Eszter Ágnes, Sugár János (Videospace Budapest), Asztalos Zsolt, Barakonyi Szabolcs, Surányi Miklós (Viltin Galéria) - részvételével. A Feltételes jelen című kiállítást Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatója nyitja meg.

A PMI Vasarely Galériájában pedig a Francia Múzeumok Igazgatóságát vezető Marie-Christine Labourdette nyitja meg a magyarországi Európai Iskola művészeti csoportot bemutató kiállítást, amelynek kurátora Kolozsváry Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa. Mindkét tárlatot december 9-ig tekinthetik meg az érdeklődök.