Olcsó anyagból öntik újra a Bartók-szobor ellopott emléktábláit

2009.10.22. 12:47
Újraöntik a nagyszentmiklósi Bartók-szobor ellopott bronz emléktábláit, amelyek hiányát október elején fedezték föl a magyar zeneszerző szülővárosában álló műalkotás talapzatán.

A háromnyelvű - magyar, román, német - három bronz emléktáblát ismeretlen tettesek lopták el a nyugat-romániai Nagyszentmiklóson Bartók Béla szobrának talapzatáról. A zeneszerző születésnapja alkalmából, márciusban rendezett megemlékezés idején még megvoltak a táblák, hiányukat az október elején megtartott emlékkoncert és koszorúzás alkalmából fedezték fel. A három bronztáblát nagy valószínűséggel beolvasztás céljából tulajdonították el a Bartók-emlékmű megrablói - írta a Nyugati Jelen című aradi napilap internetes oldalán.

Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság elnöke bejelentette a rendőrségen a bronztáblák eltűnését, és értesítették a helyi polgármesteri hivatalt is. Mivel a szobor nem az ő tulajdonuk, azt tanácsolták, hogy a megrendelő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Temes megyei szervezete tegyen feljelentést a rendőrségen.

A társaság felvette a kapcsolatot a szobor és a táblák alkotója, a nemrég elhunyt Jecza Péter szobrászművész özvegyével, aki felajánlotta, hogy újraönteti a táblákat.

Ehhez szükség lenne a táblák pontos szövegére, de fényképek alapján csak a feliratok hozzávetőleges szövege rekonstruálható, amely nagyjából így szól: Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, etnomuzikológus, született 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson, elhunyt 1945. szeptember 26-án New Yorkban.

A táblákat valószínűleg nem bronzból, hanem kevésbé eladható anyagból készíttetnék el.