A Párisi Nagyáruház az olvasók kedvence

2009.11.20. 15:34
Az Építészfórummal közösen szervezett Média Építészeti Díj szavazásán az újságírók ugyanazokat szerették, mint olvasóink.

Ha olvasóinkon múlik, akkor hamarosan vége lesz az ósdi, igénytelen vagy öncélú építészet korának. Három olyan épületet választottak a legjobbnak csütörtöki szavazásunkon, amelyekbe a szofisztikált, talpig feketébe öltözött építészek sem tudnának belekötni.

Első helyen végzett a Párisi Nagyáruházzá alakított Divatcsarnok, amely jelzi, hogy önök rajonganak a múlt nagystílű építészetéért, de el tudják képzelni, hogy a restaurálás során finoman azért megjelenjenek a kor jegyei. Mint például egy üvegbálna, ami az egyik mellékutcából, távolról látható a tető magasságában. (Tervező: Tiba János)

Második helyen zárt az első magyar űrközpontnak tűnő épület, amelyet Market-székház néven futtatnak. De ha valóban csak irodaépület, akkor vajon miért terveztek egy óriási lukat a fekete dobozba pakolt két üvegtömb közé, a tetőre?

Bármi is legyen a rejtély megoldása, önök egy olyan visszafogott, nemzetközi szinten is izgalmas épületet jutalmaztak szavazataikkal, amelyen nincsenek parasztvakító megoldások: az építészet visszafogott eszközeivel hoz létre mértéktartó, mégis figyelemfelkeltő formát. (Felelős építész tervező: Dúzs Sándor)

Az pedig, hogy harmadik helyezettnek a szürke, befelé forduló, csak az arányokkal játszó Black Box műteremházat hozták ki, jelzi, olvasóinkat nem lehet megvezetni. A tömb megvalósítja, amiről az építészet szól, a funkció és a forma egységét. Közben komor színeivel és zártságával nem ridegséget sugároz, hanem jó ízlést. (Tervezők: Bodrossy Attila, Czigány Tamás)

A csütörtök esti médiaszavazáson Rózsa Péter tévés szerkesztő lelkesen emlékezett vissza látogatására, ahol azt látta, az építészhallgatók 24 órában használják a műteremházat. Az épület belső kialakítása ugyanis olyan, hogy a szobák nagyszerűen használhatóak elmélyült tevékenységre, de ha az átriumra nyíló ablakokat kinyitják, egyetlen térré olvadnak össze a műtermek, így közös munkára is alkalmas.

Mosogatószivacs Dubajba

A műteremházat választotta a legjobbnak csütörtök este az újságírókból álló zsűri. Majd olvasóinkkal összhangban a Market-irodaházat tette a második helyre. Harmadik a Szépvölgyi úti Braun-irodaház lett, amely az óbudai környezetbe illeszkedésével, ugyanakkor eredeti és kortárs megoldásaival nyűgözte le az újságírókat. (Építész vezető tervező: Varga Tamás)

A tervek közül a Csodák Palotáját egy mosonmagyaróvári magtárba költöztető projekt nyert. Németh Dávid diplomamunkája egyetlen, elegáns mozdulattal nyúlt a hosszú épülethez, úgy növelve meg annak terét, hogy közben nem fedte el az eredeti formát.

Különdíjat kapott az óriási mosogatószivacsot formázó dubaji magas jel (tervezők: Barcza Gergely, Korintus Gábor, Kukucska Gergely, Weiser Balázs).