Parmigianino-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2009.12.01. 14:24 Módosítva: 2009.12.01. 15:36
A magyar közönség előtt szinte ismeretlen itáliai mester, a 16. században élt Parmigianino nyolcvan rajzából és metszetéből nyílt kiállítás kedden a Szépművészeti Múzeumban.

A március 15-ig látható tárlatot Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára és Baán László, az intézmény főigazgatója nyitotta meg.

Noha Parmigianino a maga korában népszerű alkotó volt, a 19. században a manierizmus kedvezőtlen megítélése miatt neve feledésbe merült - mondta Schneider Márta. A szakállamtitkár kitért arra, hogy az itáliai művészt a huszadik században fedezték fel újra, és 2003-ban, születésének ötszázadik évfordulóján a világ számos nagyobb gyűjteménye tisztelgett kiállítással az életmű előtt. Mint elhangzott, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészeinek jó szemét dicséri, hogy Parmigianino tizenhét rézkarcából az intézmény 16-ot őriz, és a múltban megvásárolták húsz rajzát is.

A szakállamtitkár megemlítette, hogy a kutatómunka eredményeképpen a kiállításra megjelent katalógus az első magyar nyelvű művészettörténeti munka a pármai alkotóról.

Rajzok, metszetek

A tárlat kurátora, Kárpáti Zoltán elmondta: bár csak rajzok és metszetek láthatók a kiállításon, azok Parmigianino teljes pályáját felölelik. Mint fogalmazott, kevés múzeum képes arra, hogy kölcsönzés nélkül rendezzen tárlatot a mester műveiből.

Bár a tárlat nem veheti fel a versenyt a szintén az intézményben látható Botticellitől Tizianóig című kiállítással - amelynek keretében két Parmigianino-festmény is Magyarországra érkezett -, a rajzok, rézkarcok néha frissebben és jobban megőrzik a művészet születését, mint a festmények, amelyeket gyakran átfestenek vagy az évszázadok alatt számos restauráláson mennek keresztül - fejtette ki Kárpáti Zoltán. Felidézte az itáliai mester életművét, és kiemelte: Parmigianino nagy hatással volt az utókorra, elegáns és kifinomult stílusa sokáig a szépségideált testesítette meg.

Dareiosz holttestének megtalálása

Baán László főigazgató bemutatta a Szépművészeti Múzeum 103. születésnapi ajándékát, a Dareiosz holttestének megtalálása című festményt, amelyet Antonio Zanchi, a velencei barokk egyik kiemelkedő mestere alkotott.

Az értékes festményt a Walker and Williams Investment Group rakta letétbe a múzeumban. A svájci vállalat minden évben egy-egy művel gazdagítja a Szépművészetit, a Zanchi-festmény a hatodik műalkotás, amit letétbe helyeztek az intézményben. Baán László a Dareiosz holttestének megtalálását "rejtett értéknek" nevezte.

A kép restaurálása két napja fejeződött be. A mű a közelmúltban bukkant fel, holléte évtizedekig ismeretlen volt. Először 1898-ban tűnt fel gróf Karácsony Jenő magángyűjteményében, azonban 1937-ben, amikor a gyűjteményt árverésre bocsátották, nyoma veszett. A kép értékét növeli, hogy Zanchi életművének egyetlen más darabja sem ismert Magyarországon.