Elhunyt Tomás Eloy Martínez, az Evita írója

2010.02.01. 12:35
Tomás Eloy Martínez 75 évesen halt meg. Az Evitát 32 nyelven, 50 országban adták ki.
tomas

Hetvenöt éves korában rákban halt meg vasárnap Tomás Eloy Martínez argentin író, akit a magyar olvasók az Evita, A tangóénekes vagy A méhkirálynő röpte című könyvei alapján ismerhetnek.

Napjaink egyik legünnepeltebb dél-amerikai szerzőjének halálhírét a La Nación című argentin újság tette közzé, amelynek Martínez a The New York Timeshoz vagy a spanyol El Paíshoz hasonlóan rovatvezetője volt.

Argentína Tucuman tartományában született, a Tucumani Nemzeti Egyetemen szerzett diplomát spanyol és latin-amerikai irodalomból. Regényeivel vált világhírűvé, de írt forgatókönyveket, dolgozott televízióban, és újságíróként nagy befolyásra tett szert hazájában. Legismertebb regényeiben - mint az Evita vagy A méhkirálynő röpte - a képzelet és a valóság keveredik a Perón-korszak alatti és utáni Argentínáról, az ország XX. századi politikai történetét meghatározó házaspárról, Juan Domingo Perón volt elnökről és igéző feleségéről, Eváról. Az 1995-ben megjelent Evita, amely Eva Perón földi maradványainak megindító történetét meséli el, a legtöbb nyelvre lefordított argentin regény: 32 nyelven adták ki a világ 50 országában.

A diktatúra éveiben, 1976 és 1983 között Martínez egy szélsőjobboldali félkatonai csoport miatt száműzetésbe kényszerült. Venezuelában élt, az El Nación szerkesztője lett, és megalapította az El Diario de Caracas című újságot. Életének jelentős részét az Egyesült Államokban töltötte, ahol az 1990-es évek második felétől a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem professzora és az ottani latin-amerikai program igazgatója volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport