Meghalt a lesifotósok legnagyobb királya

MTI/Index
2010.02.09. 16:10
Nyolcvanévesen elhunyt a lesifotósok királyaként emlegetett Felice Quinto, aki vélhetően a Fellini Édes élet című filmjében látható paparazzo alakját ihlette, és aki elsőként vetett be mindent, hogy lekapjon egy-egy hírességet.

Quinto még január 16-án hunyt el az Egyesült Államokbeli Maryland államban, ahol már évek óta élt, felesége, Geraldine Quinto azonban csak hétfőn jelentette be halálát. A paparazzik atyjaként is emlegetett fotós volt az első, aki képes volt bokrokban bujkálni, álcát ölteni és motorbiciklin körözni Rómában, hogy olyan képeket készítsen, amelyek aztán a világ összes pletykamagazinjában megjelentek.

Anita Ekberg és a fotósok a Dolce Vitában
Anita Ekberg és a fotósok a Dolce Vitában

Felice Quinto 1929-ben született Milánóban, majd Rómába költözött, ahol összebarátkozott Federico Fellini filmrendezővel. Geraldine Quinto szerint a mester eredetileg a fényképészt akarta felkérni, hogy játssza el a filmklasszikussá vált Édes élet fotósát, de Quinto elhárította a felkérést, mondván, hogy saját munkájával jóval többet tud keresni. Nézelődőként azonban feltűnt az alkotásban. "Amikor Fellini kijött a mozival, én már nagyjából négy éve fotóztam" - mondta a Dallas Morning News című lapnak még 1985-ben.

A lesifotósnak 1960-ban sikerült lekapnia Anita Ekberget, az Édes életbeli szerepe szerint paparazzik által üldözött sztárját, amint épp egy házas filmproducerrel csókolózott. Ekberggel amúgy nem ápolt túl jó kapcsolatokat, a legendás szépségű színésznő római otthonának ablakaiból nyilakat lövöldözött  a hajnali öt órakor a ház előtt szobrozó Quintóra. Egy fejen is találta, egy pedig kocsijában tett kárt.

Quinto 1963-ban megnősült, feleségével az Egyesült Államokban telepedett le, ahol az AP amerikai hírügynökség fotósa lett. Az AP-nek dolgozva olyan eseményeket örökített meg mint John F. Kennedy meggyilkolt elnök temetése, és a polgárjogi felvonulások.

Múltjától azonban nem tudott szabadulni, neve mindig is a hírességekről készített fotóiról maradt meg a köztudatban. A hetvenes években a legendás Studio 54 szórakozóhelyen fotózott rendszeresen, és egy ideig Elizabeth Taylor személyes fényképésze is volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport