Öngyilkosok lepik el New York városát

2010.03.11. 20:46
Harmincegy meztelen szobrot állít ki Antony Gormley brit művész New York leghíresebb épületeinek tetején, amelyek úgy bámulnak lefelé, mintha azon nyomban le akarnának ugrani.

Egy új kortárs művészeti installáció részeként meztelen alakok tűntek fel háztetőkön és épületek peremén New Yorkban. Kedden helyezték el az elsőt az 5. sugárút egyik épületén, további harmincat pedig folyamatosan raknak ki olyan híres épületek tetejére, mint a 380 méter magas Empire State Building. A 31 öngyilkosjelölt szobor mellett négy földön álló is lesz, akikkel a járókelők az 5. és a Madison sugárúton, illetve más különösen forgalmas helyeken találkozhatnak.

Antony Gormley brit művész életnagyságú szobrai - amelyek modellje maga a művész volt - kísértetiesen emlékeztetnek az éppen leugrásra készülő öngyilkosjelöltekre. A vas és üvegszál keverékéből alkotott szobrok Sara Fitzmaurice, a szabadtéri kiállítás szóvivője szerint nem fogják rémületbe ejteni a város lakóit. "Biztos vagyok benne, hogy a New York-iak megértik, ez egy művészeti installáció" - mondta, hozzátéve, igyekeznek alaposan tájékoztatni a közvéleményt a tervről.

A március 26-án kezdődő, rendhagyó tárlat szobrairól készült fényképek megtekinthetőek a www.eventhorizonnewyork.org honlapon.