Hitlernek öltöztette kislányát a dán fotós

2010.03.18. 15:16 Módosítva: 2010.03.18. 16:42
Nina Maria Kleivan az extrém provokatív képsorozatához Sztálin, Szaddám Huszein, Idi Amin és más hírhedt diktátorok ruhájába öltöztette gyermekét. A fotókat már kiállították Dániában, Svédországban, Olaszországban és Németországban is.

"Azt akartam, hogy mindenki elgondolkozzon arról, hogyan lesz valakiből ilyen félelmetes gonosz - nyilatkozta a dán-norvég születésű művész, Nina Maria Kleivan a Guardiannek. - Mindenki tiszta lappal indul, soha nem tudhatjuk, kiből mi lesz később. Lehet, hogy egyszer az én lányom fogja vaskézzel kormányozni Dániát."

bébihitler

A 49 éves Kleivan Tekintély (bár az angol Potencyt Lehetőségnek is lehetne fordítani) című portrésorozatának képein saját gyermeke, Faustina lett beöltöztetve a világtörténelem leghírhedtebb diktátorainak: Huszeinnek, Mussolininek, Hitlernek, Sztálinnak, Mao Ce-tungnak, Idi Aminnak, Augusto Pinochetnek, Khomeini ajatollahnak és Szlobodan Milosevicsnek. A fotókat már kiállították Dániában, Svédországban, Olaszországban és Németországban is.

A legtöbb támadás természetesen a mini-Hitler miatt érte Kleivant, de a művész állta az össztüzet: "Úgy érzem, minden jogom megvan ahhoz, hogy így közelítsem meg a diktatúratémát. Az apám a norvég ellenállás tagjaként harcolt a nácik ellen, a fogolytáborokat is megjárta. Fontos volt ezeket kimondani, mivel még az én generációm sem szokott beszélni a második világháborúról."

A bébidiktátorok ötlete 99-es, nehéz szülése után jutott eszébe, amikor néhány hónapra tolószékbe került, írja a New York Daily News: "Nagyon unatkoztam otthon, és mivel nem tudtam bemenni a stúdiómba, elkezdtem megvarrni a XX. század leghíresebb diktátorainak babaméretű egyenruháit, és ezekbe öltöztettem a kislányomat." A képeken szereplő Faustina egyébként ma már 11 éves. A teljes gonosztevő-gyűjtemény megtalálható Kleivan honlapján vagy itt.