Doktori képzés indul vámpírirodalomból

2010.04.08. 15:43
A birt Hertfordshire Egyetem oktatója megunta, hogy tanítványait nem érdekli az angol irodalom, ezért vámpírológiai konferenciát rendez, ősztől pedog doktori képzést is indít a témában.

Dr. Sam George az élőhalottaktól várja az angol irodalom iránti érdeklődés feltámasztását, ezért a Hertfordshire Egyetemen olyan konferenciát szervez, ahol (vér helyett) ketchuptól csöpögő koktélkolbászkákat szolgálnak majd fel koporsókból, és mindezt azért, hogy letörje az amerikai vámpírhegemóniát. Az ötlet azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, az egyetemi oktató felhívására több mint száz előadó jelentkezett be a világ minden tájáról - írja a Guardian.

Az április 16-17-ére meghirdetett konferencia felszólalásai között olyan címeket is találni, mint „Beszennyezett vér, sperma és bőr: Vámpírok és a fajkeveredés kísértete“ vagy „Ki rendelt AIDS-es hamburgert: Vérszomj a True Bloodban“. Ezek a témák nem nagyon hasonlítanak a megszokott, tudományos megközelítésekre, de Dr. Sam George pont erre törekedett, nem akarta, hogy újabb dohos konferencia kerekedjen ki a dologból. Az volt a célja, hogy az esemény arra ösztönözze az embereket, komolyan gondolják át a vámpírtörténetek bonyolultságát.

Mint mondja, „hagyományosan mindig angol színészeket választottak vámpírszerepre, de most minden filmben amerikaiakat láthatunk a Buffytól az Alkonyatig. Az a célom, hogy a figyelmet magára a szövegre irányítsam, ami történetesen nagyrészt brit, és nem mellesleg arra, hogy mit is mondanak el ezek a történetek a társadalmunkról“. „Amikor a 18. századi és a reneszánsz irodalmat tanítom, a hallgatóim állandóan próbálnak ilyen példákat felhozni. De ők mindig az Alkonyatról beszélnek nekem, így azt gondoltam, hogy a vámpírirodalomban rejlő gazdagság remek lehetőség lehet arra, hogy a népszerű irodalmat tudományos platformon tanulmányozzuk.“

George tervei szerint a konferencián elhangzó hetven előadás legjobbjait könyv formájában ki is adják, aminek nagy hasznát vehetik majd azok a diákok, akik beiratkoznak szeptemberben induló vámpírirodalmi doktori képzésére.