Kiírták a kaposvári színház igazgatói pályázatát

2010.06.10. 13:09
A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói pályázatát a város közgyűlésének csütörtöki ülésén írták ki.

A legfeljebb ötéves megbíztatásra szóló pályázatot a színház igazgatói posztját 2008 júliusától betöltő Schwajda György áprilisban bekövetkezett hirtelen halála miatt kellett meghirdetni.

A tulajdonos kaposvári önkormányzat a színházat továbbra is közhasznú nonprofit kft-ként kívánja működtetni, olvasható a pályázati kiírásban, ami szakirányú felsőfokú végzettséget és legalább ötéves szakmai gyakorlatot ír elő a ügyvezető igazgatói munkakör betöltéséhez.

A pályázati kiírás tartalmazza azt is, hogy az előző igazgató által a 2010/2011-es évadra előkészített előadások a tervezett formában kerüljenek megrendezésre a rendezők személyének és a 2010. március 31-ig leszerződtetett művészeti állományú dolgozók, valamint a felkért vendégművészek változatlanul hagyásával. Az új igazgató október 1-től töltheti be a posztot.

Az előterjesztő Szita Károly (Fidesz) polgármester felkérésére a pályázatokat egy szakmai bizottság véleményezi. Az Előadó-művészeti Tanács delegáltjai a bizottságban Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Csáki Judit, a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának tanszékvezetője, Márta István, az Új Színház igazgatója és Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A szakminiszter delegáltjaként Nagyné Varga Melinda, a kulturális tárca művészeti főosztályának vezetője, a reprezentatív szakszervezet képviselőjeként pedig Tóth Géza, a kaposvári színház színművésze vesz részt a bizottság munkájában, míg a munkáltatói jogkör gyakorlójának képviselője Oláh Lajosné alpolgármester és Giber Vilmos, az oktatási, tudományos és kulturális bizottság tanácsnoka lesz.

A közgyűlés egy másik napirendi pont kapcsán döntött arról is, hogy a következő színházi évadban a főpróbabérletet a jelenlegi 5000 forintról 7000 forintra, a két előadásra szóló ifjúsági bérlet árát pedig 2900 forintról 3200 forintra emelik.

A színház már a napirend előtti felszólalásokban is téma volt. Pintér Attila szocialista képviselő kérdésére, miszerint a bejelentett kormányzati intézkedések mellett a város el tudja-e érni, hogy elindítsák a Csiky Gergely Színház felújítását, Szita Károly azt válaszolta: a szocialista kormánynak nyolc éve volt arra, hogy a pályázatukat befogadják. A két hete hivatalban lévő polgári kormány miniszterelnöke személyesen ígérte meg neki, hogy lesz színházfelújítás - tette hozzá. Kéki Zoltán címzetes főjegyző az előbbieket azzal egészítette ki: a felújítással kapcsolatban már elkészültek az átépítési tervek.

Kováts Imre független képviselő azt tudakolta, hogy a közgyűlés által korábban meghozott határozat, amely a következő két évadban 150-150 millió forint felújítási megtakarítást ír elő a színháznak, az új igazgató számára is kötelező érvényű lesz-e. A polgármester azt válaszolta: amíg a közgyűlés másként nem dönt, igen.