A mangalányok imádták a pocakos Vadert

2010.06.14. 15:01
Szombaton a Syma csarnokban rendezték meg az I. Holdfénycont, ahol 1000 animés, trekkie, na'vi és Star Wars-őrült bulizott egy életnagyságú Alien és egy Ecserit idéző geek bolhapiac mellett.

Az Index szereti a geekeket: jártunk már Képregényfesztiválon, Sakuraconon, Star Trek-bulin, Sci-Fi napon és Bud Spencer-Terence Hill találkozón is. De olyan helyen még soha, ahol Batman fő ellenfele meg az Enterprise parancsnoka gótlolita vámpírokkal csápol együtt egy karaokezó rohamosztagosnak, aki üveghangon énekli a Barbie Girlt. A Syma csarnokban megrendezett I. HoldfényCon végre becsemépészett valamit hozzánk is a San Diegó-i Comic Con őrült forgatagából, és már első nekifutásra is hozni tudták az 1000 fős látogatottságot.

"Ha nem most lenne a szóbeli érettségi, a vizsgaidőszak, a strandszezon és a nagyon sok embernek gondot okozó árvíz, valószínűleg még többen jöttek volna" - mondta az egyik szervező, aki azért így is elégedett volt, mivel "soha nem volt még olyan hazai rendezvény, ami egyszerre szól a mangásoknak, a Star Wars-fanatikusoknak és a szerepjátékosoknak."

Na'vi-Jedi örök barátság

A hazai geek közösség elég belterjes. Mindenki ismer mindenkit, így a szervezők, a jelmezesek meg az árusok között mi is csupa olyan ismerős arcba botlottunk, akik már korábban is szerepeltek Index-cikkekben. Itt volt az Animecon harcos egyszarvúcsaja, aki 15-nek néz ki, de valójában 28, láttuk Csillát, aki két éve a trekkie barátja, Richárd kedvéért varrt magának függönyből Star Trek-uniformist, és itt izzadt a jelmezében mindenki, aki a IX. sci-fi napra Darth Vadernek, Boba Fettnek vagy felkelő pilóták öltözött. A Holdfénycon éneklő rohamosztagosa Füle Zoli volt, akit 4 éve a Sziget karaoke-buliján faggattunk a saját gyártású Star Wars-filmjéről, egy Jedi Camp-logó mögött pedig tavalyi Mozifanatikus-kampányunk reklámarcát, a gyáli piacon fénykardozó Norbit fedeztük fel.

"A mangás csajok imádják ölelgetni a pocakosabb Darth Vadert, ebből is látszik, hogy ez egy igazi összrajongói buli" - mutatott körbe a Star Trek-rajongókkal haverkodó Norbi, aki most már végleg birodalmi motorosruhára cserélte a Jedi köntöst. Barátnőjének, Noéminek is csináltattak saját páncélt: "Rohamosztagos, ráadásul lány, így mindenki vele akar fényképezkedni" - büszkélkedett a gyáli Jedi, bár valószínűleg ő is tudta, hogy a Holdfénycon legnépszerűbb fotótémája az a 23 éves, veterán cosplayes, aki na'vinak öltözött be, és csak a tangájára drótozott oroszlánfarok meg a bikinifelsőjére rakott gyöngysor takart belőle valamit. A kék testfestés egyébként este 11-től reggel 6-ig tartó meló volt, de a végeredmény 30 fokban kényelmesebb viselet lehetett a sakuraconos harcirobot-ruhájához képest.

A Holdfénycon azért nemcsak a cosplayruhások bemutatójáról meg a wii konzolok előtti ugrálásról szólt. Master Chief háromméteres szobra, egy rejtélyes módon odakeveredett fekete Porsche és az életnagyságú Alien árnyékában a fő szervező Holdfény Team elképesztő figuradömpinggel támadta a geekpénztárcákat (volt itt csöcsös mangafiguráktól kezdve Marlon Brando-babán át íróasztal méretű, kinyitható belsejű Millenium Falcon-modellig minden), és a bolhapiacfeeling is elég erőteljes volt.

A komcsi Star Wars visszavág

Tudták például, hogy a trafikos gagyiiparunk remeke, a 80-as években totál illegálisan kiadott, széteső ewokok és a Vágási Feri-fejű Han Solók ma már 5000 forintot érnek bontatlan csomagolásban egy ilyen geekfesztiválon? A külföldi figuragyűjtők még ennél is többet adnak értük az ebay-en, mert ez számukra nemcsak egy kellemes káeurópai kultúrgyöngyszem, hanem limitált példányszámú, ritka sorozat, amivel lehet villogni a haverok előtt.

200 ember csak azért jött el a rendezvényre, hogy 20 fős asztaloknál egész nap gyilkos csatákat vívjon a World of Warcraft kártyapaklijával, vagy földbe döngölje az ellenfelét egy olyan terepasztalnál, ahol kifestett Star Wars-figurákat kell tologatni a Tatuin űrkikötőjét vagy a Hothon bújkáló lázadók bázisát ábrázoló táblán. "Ez a Miniatures nevű stratégiai játék, ami már nálunk is egyre népszerűbb - avatott be a részletekbe Norbi. - Én is a rabja lettem, mióta a Star Wars Klub rendezi a hivatalos versenyeket."

Jedi lovagunktól azt is megtudtuk, hogy a Holdfénycon 1800 forintos belépője igazából a 200 gémernek érte meg legjobban, mert ezzel letudták a verseny nevezési díját is (ez egyébként 2-3000 forint szokott lenni). Néhány asztalnál viszont ágyúval támadó törpéket és goblinokat láttunk, azaz a Warhammer-rajongók még a Word of Warcraft-őrület közepén is kitartanak a griffen lovagló Karl Franz császár és Haragtartó Throgim punkfrizurás katonái mellett.

Képregényhegyek a műanyag mögött

Az addig oké, hogy a figuragyűjtés drága hobbi, de a jóval olcsóbb mangákat meg a nyugati képregényeket valahogy nem kapkodták szét. A Holdfényconhoz időzítve ugyanis semmi újdonság nem jelent meg egy Deathnote-on kívül, és a kispénzű rajongók már jó eséllyel elverték az összes forintjukat a korábbi rendezvényeken. Mangafronton viszont nemcsak az volt meglepő számomra, hogy a viszonylag friss Ten Devin író-rajzolója, Tetsuda Midori valójában Kovács Viktória, hanem az is, hogy a kötetét simán be lehet rakni a többi manga közé: bár magánkiadás, méretben és papírminőségben simán hozza a Mangafan- vagy Fumax-cuccok színvonalát. És sztoriban is, már ha valaki szereti a jellegzetes erővonalak előtti bunyókkal telerakott, pörgős és misztikus fiúmangákat.

"Ha jövőre valaki Magyarországra hívná Mark Hamillt, biztos, hogy az ország összes Star Wars-rajongója eljönne, hogy dedikáltasson vele valamit" - mondta csillogó szemekkel Norbi, amikor arról kezdtünk el agyalni, mivel lehetne még több látogatót elcsábítani egy olyan képregényfesztiválra, amit az idei tervekkel ellentétben valóban sikerülne összevonni egy Holdfénycon-szerű össznépi bulival.

Mert abban egyetértettünk, hogy nem 10 fős hallgatóság előtt zajló szakmai beszélgetésekre kellene felfűzni egy rendezvényt, hanem megszervezni egy San Diegót idéző, őrült kavalkádot: cosplayesek és Darth Vaderek balra, dedikáló képregényszerzők és külföldi rajzolók jobbra, középen meg lehet ismerkedni, sörözni és a rohamosztagosokkal karaokézni.