Megtalálták Caravaggio földi maradványait

2010.06.17. 10:24
A toszkánai Porto Ercole tengerpartján ásott tömegsírban találták meg azokat a csontokat, amelyek egy olasz tudóscsoport szerint a festő Caravaggio földi maradványai.

"Nyolcvanöt százalékos bizonyossággal merem állítani, hogy ezek a csontok Michelangelo Merisitől származnak" - jelentette ki egy Ravennában tartott sajtótájékoztatón a Caravaggio földi maradványait kereső olasz kutatócsoport vezetője, Giorgio Gruppioni professzor. A tudósok munkáját koordináló Gruppioni az 1610. július 18-án, egy elhagyatott tengerparton elhunyt barokk festő csontjait is megmutatta.

Caravaggio kalandos élete

Ahogyan életét, Caravaggio halálát is számos titok övezi: a mai napig nem tudni, hogy a barokk festészet zsenije gyilkosság áldozata lett-e, ahogyan a legenda tartja, esetleg halálos szifiliszben vagy más járványban hunyt el. Annyi biztos, hogy Caravaggio rendszeresen szedett fel férfi prostituáltakat, így a halálának okaként emlegetett szifiliszre bőven volt esélye. Az 1571-ben született festőművész korának botrányhőse volt. Számos rendőrségi feljegyzés maradt fent róla, amikből kitűnik, hogy rendszeresen botrányokba, verekedésekbe keveredett. Megölte Ranuccio Tomassonit, ami miatt Nápolyba kellett menekülnie. Szintén verekedés miatt zárták ki a Máltai Lovagrendből, miután egy lovagot súlyosan megsebesített, börtönbe is zárták.

Annyi volt biztos a 2001-ben megtalált halotti levél szerint, hogy Merisit a Grossetótól nem messzi Porte Ercole egykori temetőjének tömegsírjában ásták el. Caravaggio Nápolyból éppen Rómába tartott, a neki megbocsátó pápához igyekezett, útközben érte a halál. A Porto Ercoléhoz közeli kórház korabeli feljegyzései szerint magas lázban hunyt el, és mivel errefelé idegen volt, a külföldieknek fenntartott közös sírban helyezték el a tengerparton. Úgy tűnik azonban, hogy a festő bűneit feloldó pápai bocsánat híréről kevesek tudtak, mivel a fény-árnyék technika egyedülálló mesterét név és dicsőség nélkül temették el. A helyi püspök utasítása az volt, hogy a lázban elhunyt férfi testét mélyre ássák el.

A tudósok éppen ezért Porto Ercole volt temetője területének legalsó rétegeiben keresték Caravaggiót. Nem volt könnyű feladat, hiszen a XVII. századi közös síron ma már lakóházak állnak.

Caravaggio, Önarckép Bacchusként (1593)
Caravaggio, Önarckép Bacchusként (1593)

Majd azokat a csontokat válogatták össze, amelyekben magasabb volt az ólom és higany aránya. Ezt tartalmazták ugyanis a Caravaggio korában használt festékek. Mivel Caravaggiónak nem voltak egyenes leszármazottjai, a szelektált csontokat az Olaszországban ritka Merisi és Merisio vezetéknevűek DNS-ével vetették össze. A tudósok által azonosított csontokkal egy erős alkatú, 170 centiméter magas férfit rekonstruáltak. Ilyen volt Caravaggio.

"Történelmi feljegyzések, antropológia, biológia, technológia támasztja alá, hogy ezek Caravaggio csontjai, nincs kétség" - hangoztatta a kutatásban részt vevő történész, Silvano Vinceti, az olasz kulturális és környezeti örökség országos bizottságának elnöke. Azt még nem tudni, hol fogják őrizni az olasz festészet zsenijének csontjait, de nem kétség, hogy sokan lesznek rá kíváncsiak. A Rómában rendezett és a napokban bezárt Caravaggio-kiállításra félmillióan látogattak el.