Kövenként lopják szét a Colosseumot

2010.07.05. 11:34
A turistáknak már nem elég a szuvenírárusok műanyag Colosseuma, az eredetiből törnek le darabokat, és a márványszobrok ujjai is népszerűek. Firenze műemlékvédelmi biztosa az ENSZ kék sisakosait vetné be a tolvajok ellen.

„Ha a római Colosseumnál árult műanyag másolat helyett az eredetiből törnek le köveket, az olyan, mintha Velencéből játék gondola helyett egy eredetit vinnének magukkal" - háborognak az olasz múzeumok igazgatói a művészeti vandáloknak elnevezett turisták miatt, akik a Colosseumból a külső a díszkivilágítás és az éjszakai őrség ellenére is rendszeresen faldarabokat törnek le szuvenírként. Hasonlóan rossz a helyzet a Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban, ahol a márvány szabadságharcosok orrai és ujjai tűnnek el.

A szicíliai Palermo feletti Monreale székesegyházában a mozaikpadló kockáit szedik fel emlékbe, pedig az érsekség külön útvonalon vezeti a turistákat a dómban, és videokamerákat szerelt fel. A genovai Staglieno temetőben a sírok díszítéseit és a kripták lámpáit lopják rendszeresen, a pugliai Traniban a katedrális bejáratát őrző két kőoroszlán fejét vitték el. "Az UNESCO által védett világörökség darabjairól van szó. Ha nincs más megoldás, az ENSZ kék sisakosai védjék műemlékeinket!" - nyilatkozta Firenze műemlékvédelmi biztosa, Giuliano Da Empoli.

Néhány ereklyegyűjtő turista azért megbánja a bűneit, és visszaszolgáltatja az ellopott kincseket. A férfi, aki májusban lopta el a velenceiek szerencseszobrát, a vasorrú Sior Riobát, a felháborodott közvélemény haragjától tartva visszaszolgáltatta az értékes szuvenírt. Lelkiismeret-furdalás gyötörte azt az amerikai turista is, aki még 74-ben tört le egy darabot a Colosseumból: tavaly visszaküldte Rómába, és bocsánatot kért a városvezetéstől.