45 dollárért vette a 200 milliót érő fotókat

2010.07.27. 14:10 Módosítva: 2010.07.27. 14:26
Egy garázsvásáron talált rá tíz évvel ezelőtt egy szerencsés vásárló arra a fotósorozatra, ami szakértők szerint 200 milliót is megér. Az amerikai fotóművészet atyjának tartott Ansel Adams képeiről eddig azt hitték, hogy megsemmisültek egy tűzben.

A híres amerikai fotoművész, Ansel Easton Adams jó néhány fényképére bukkant egy szerencsés vásárló egy garázsvásáron. A 65 üvegnegatívot rejtő apró dobozt tíz évvel ezelőtt vette Rick Norsigian egy kacatjait kiárusító családnál mindössze 45 dollárért, miután állítólag 35 dollárt még sikerült is lealkudni kezdőárból. A képek becsült értéke jelenleg szakértők szerint 200 millió dollár lehet.

Tulajdonos: Rick Norsigian
Tulajdonos: Rick Norsigian

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a negatívokról eddig azt hitték, hogy odavesztek további ötezer másik képpel együtt, amikor 1937-ben leégett Adams sötétkamrája. A képeket valószínűleg a tűzből mentette ki valaki, mivel néhány negatívon égésnyomok is láthatóak.

A képeket az amerikai fotóművészet megteremtőjének tartott Adams ismert fotóival összevetve azonosították, többek között perdöntő volt, hogy a Yosemite Nemzeti Parkban készült, híres képeken éppen ugyanolyan az időjárás és a széljárás, mint a most előkerült fotókon, ráadásul a képek elemzése alapján a nyersanyag és az optika is megegyezik.

A képek vélhetően a harmincas években készültek, amikor Adams még nem volt országosan ismert.

Ansel Easton Adams hírnevét az amerikai nyugatról, illetve a Yosemite Nemzeti Parkról készült fotósorozatainak köszönheti, munkásságával hozzájárul ahhoz, hogy a fényképészetet önálló művészeti ágként fogadják el, és a fotóművészek alkotásait befogadják a galériák, illetve keressék a műgyűjtők.