Felgyújtják a Colosseumot Rómában

2010.09.09. 10:54
Rómában három szeptemberi éjszakán lángokban áll majd a a Colosseum. A dán–argentin alkotócsoport videóinstallációja a művészet törékenységére és múlandóságára hívja fel a figyelmet.

A világ egyik legismertebb műemlékét szeptember 17. és 19. között sötétedéstől hajnalig lángok borítják majd. Az ókori amfiteátrum árkádjai alatt égő lángokat a dán Thyra Hilden és az argentin Pino Diaz vetíti a falakra, a hatás azonban valódinak tűnik majd. A Coliseum on Fire elnevezésű videóinstalláció alkotói nem először "gyújtogatnak" Rómában: vetítettek már tüzet a Trevi-kútban és az Ara Pacis békeoltárán is.

Az égő Colosseum látványterve
Az égő Colosseum látványterve

Az eseményt védnöklő római kulturális minisztérium szerint nemcsak egyszerű látványosságról van szó, a lángoknak művészi értékük is van: az emberi alkotások törékenységét és múlandóságát jelképezik, ezen kívül a tűz a tisztulás és az újjászületés szimbólumának is számít.

A tűzből újjászülető főnixmadárhoz hasonlította a Krisztus után 80-ban emelt Colosseumot a műemléket igazgató Rossella Rea is, aki szerint a minél előbb alapos restaurálásra szoruló Colosseum esetében a látványelőadás üzenete több mint aktuális: a műemléket nem kellőképpen tisztelő turistaáradat okozta károk ellenére a Colosseum képes a túlélésre.