Fischer Ádám lemondott vezető karmesteri státuszáról

2010.09.23. 20:19 Módosítva: 2010.09.23. 20:41
Fischer Ádám lemondott a Magyar Állami Operaház vezető karmesteri státuszáról - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) csütörtökön.

A tárca sajtó- és kommunikációs főosztályának közleménye szerint Fischer Ádám kérte a minisztériumot, hogy lemondhasson főzeneigazgatói funkciókat ellátó vezető karmesteri státuszáról.

Réthelyi Miklós miniszter és Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa azonban ragaszkodik Fischer Ádám művészeti tevékenységéhez a dalszínházban, ezért tiszteletbeli főzeneigazgatói címet ajánlott fel a karmesternek, aki ezt el is fogadja -  derül ki a kommünikéből, amely szerint Fischer Ádám további művészi feladatait a leendő főzeneigazgatóval történő egyeztetések után határozzák meg.

Fischer Ádám a közlemény kapcsán annyit mondott: a tiszteletbeli főzeneigazgatóság egyelőre csak egy cím, amelyet később tölthetnek meg tartalommal. Az évadra kitűzött produkciókat tovább viszi, Mozart operáját, Ascanio Albában című művét már próbálja, és nincs információja arról, hogy A bolygó hollandival kapcsolatban - amelyet Kovalik Balázzsal együtt visz színre - változásokat tervezne a ház vezetése.