Budakeszi garzon lett az Év Háza

2010.10.04. 15:15 Módosítva: 2010.10.05. 11:21
Egy Budakeszin épült garzonlakás nagyságú, energiatakarékos családi ház lett az Év Háza, a díjat hétfőn Budapesten adták át.

Az Év Háza szavazás idei nyertese, egy 29 négyzetméteres ház, de a család szaporodásával együtt bővíthető családi ház felépítése négyzetméterenként bruttó 160 ezer forintba került. A Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya által tervezett háznak saját szennyvíztisztítója van, pellettel fűtik, a minimális energiafelhasználást 30 centiméter vastag, újságpapírból készült hőszigetelés biztosítja.

B  rtfai Szab   G  bor   B  rtfai Szab   Orsolya  Budakeszi

A Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya által tervezett épület azért is olcsó, mivel egy 25 centiméter vastag - bontott téglából készült - fal a tartószerkezete, amitől 30 centiméterre egy 12 centiméter vastag téglafal húzódik, és a kettő közé kerül a hőszigetelés. A fal hőátbocsátása mindössze harmada egy korszerű, 38 centiméter vastag téglafalénak.

Az Év Háza pályázatot a Magyar Építőművészek Szövetsége alapította, a jelenlegi jogtulajdonosa pedig Szoják Balázs.

A neves építészekből álló zsűri további három díjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját az Ifj. Benczúr László tervezte perbáli családi ház nyerte. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját pedig Zsuffa Zsolt budapesti családi háza érdemelte ki.

A Xella Magyarország Kft. - ez a cég állítja elő az Ytong pórusbeton falazóelemet - különdíját, egy plakettet, Hahn László szegedi családi háza nyerte el.