Meghalt Liz Taylor

2011.03.23. 14:27
79 éves korában szívelégtelenségben elhunyt Elizabeth Taylor, kétszeres Oscar-díjas angol-amerikai színésznő. Taylor két hónappal ezelőtt szívproblémái miatt vonult be a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházba, ahol magyar idő szerint ma délután meghalt.

Elizabeth Taylor módos londoni családba született 1932-ben. Szülei amerikaiak voltak, akik átmenetileg éltek Európában. Édesanyja színészi karrierjét házassága és gyerekvállalása miatt adta fel.  Hároméves korában már balettórákra járt, első filmszerepét kilenc évesen kapta a There's One Born Every Minute című filmben, ami után leszerződött közel két évtizedre az MGM-hez, ahol elég gyorsan szerepelhetett a Lassie hazatér című klasszikusban.

Sztárrá a National Velvet című 1944-es film tette, amiben Mickey Rooney-val szerepelt egy filmben. Az első filmjét felnőttként 1950-ben kapta az Örömapában Spencer Tracy mellett. Szépségére már gyermekkorában felfigyeltek Hollywoodban, ennek egyik oka egy szokatlan rendellenesség volt: két sor szempillával született.

Dean és Montgomery

A James Deannel forgatott, Az óriás című film (1956) volt a következő fontos pont pályáján. A forgatás befejezése előtt nem sokkal hunyt el James Dean autóbalesetben, ez megrázta a színésznőt. A tíz Oscarra jelölt végül nem hozta meg halála után Deannek a legjobb férfi színésznek járó díjat, amiért Taylor nyilvánosan támadta az akadémiát. Ezután következett az Esőerdő megye (1957), aminek forgatása közben súlyos autóbalesetet szenvedett a férfifőszereplő, Montgomery Clift. A történet szerint Taylor távolította el azt a két fogat Clift torkából, amelyek majdnem a fulladásos halált okozhatták volna.

Elizabeth Taylor fontos filmje volt a Macska a forró bádogtetőn 1958-ban, amiben Paul Newmannel játszott együtt. Hat Oscar-jelölést és közönségsikert hozott a film. A következő évben kapott egy Oscar-jelölést a Múlt nyáron, hirtelen című pszichodrámában nyújtott alakításáért. Neki a harmadik jelölése volt, a vele a díjért versenyben lévő, a filmben partnerét alakító Katharine Hepburnnek a nyolcadik.

Oscar

1960-ban nem akarta elvállalni a Modern kaméliás hölgyet, ami végül Oscar-díjat hozott neki, mert ekkor keresték meg egy hihetetlennek tűnő ajánlattal a Kleopátráért. Az MGM-es szerződése miatt lenyomta a forgatást, amit előbb teljesen szét akart verni viselkedésével, végül semmi gond nem volt és Oscart is nyert. A nagy költségvetésű Kleopátra óirási pénzügyi sikert hozott nemcsak a Foxnak, de neki is, állítólag hét millió dollárt keresett rajta.

Három film, Az óriás, az Esőerdő megye és a Macska a forró bádogtetőn voltak azok, amelyek miatt Elizabeth Taylor egy generáció számára válhatott szexszimbólummá. A média és a rajongók imádták, és ezért nem kellett különösebben küzdenie. Öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, ezek közül kétszer, 1961-ben és 1967-ben haza is vitte a legjobb színésznőnek járó díjat. Előbb a Modern kaméliás hölgyért, majd a Nem félünk a farkastólért. Jelölték az Esőerdő megye, a Macska a forró bádogtetőn és a Múlt nyáron, hirtelen című filmekért. Egyszer az Arany Málnát is elnyerte: 1995-ben a Flinstone-családért.

Viharos évek

Élete során nyolcszor házasodott, de csak hét férfivel: Richard Burton kétszer is elvette feleségül. Először Conrad "Nicky" Hilton, az ötvenes évek egyik aranyifja vezette oltár elé, de a frigy csak kilenc hónapig tartott. Richard Burtonnel először 1963-ban találkozott, a Cleopatra című film forgatásán. Egy évvel később ment hozzá, és tíz éven át volt a felesége. Kapcsolatuk viharos volt, Taylor méhét egy betegség miatt el kellett távolítani, 1968-ban pedig meghalt édesapja, míg Burton bátyja egy baleset után nyaktól lefelé megbénult.

Burton és Taylor ekkor (1968-ban) már rengeteget ivott, és nem ritkán egymáson vezették le frusztrációjukat. 1970-re Taylor addig könyörgött férjének, míg az el nem ment egy orvoshoz, aki közölte vele, hogy hamarosan meghal, ha azonnal abba nem hagyja az ivást. Míg férje megfogadta orvosa tanácsát, Taylor továbbra is keményen ivott, állandó veszekedéseik 1974-ben első válásukhoz vezettek. Egy évvel később újra megpróbálták, de csak kilenc hónapig bírták.

A pop királya és a melós

Taylor a hetvenes évek végén John Warner politikushoz ment feleségül, és hat éven át tartott ki mellette. Válásuk után az egész világot meglepte azzal, hogy egészen 1991-ig nem volt állandó partnere, ekkor egy Larry Fortensky nevű építőipari munkásba szeretett bele, amivel azonnal a bulvárlapok címoldalára került. Az esküvőre Michael Jackson Neverland nevű birtokán került sor (Jackson és Taylor nagyon jó barátok voltak). Öt évvel később, 1996-ban váltak el. Taylor soha többé nem ment férjhez.

Viharos kapcsolataiból összesen két fia és egy lánya született, Burtonnel közösen pedig még 1964-ben örökbe fogadtak egy kislányt. Taylor 1971-ben, 39 éves korában lett először nagymama, összesen kilenc unokával büszkélkedhetett. A színésznő imádta az ékszereket és számos hatalmas gyémánt tulajdonosa volt: az ő kollekciójába tartozott a Krupp-gyémánt (33,19 karát), a Taylor-Burton-gyémánt (69,42 karát) és az ötvenkarátos La Peregrina Pearl is, ami korábban Mária, angol királynőé volt. A drágakövek gyűjtése mellett saját ékszereket is tervezett, és három parfümöt is piacra dobott (Passion, White Diamonds és Black Pearls), melyek évente 200 millió dollár értékben keltek el világszerte.

Taylor szabadideje nagy részét az AIDS-szel kapcsolatos alapítványok és kutatások támogatásának szentelte. Barátja és pályatársa, Rock Hudson halála után, 1985-ben segített az American Foundation of AIDS Research megalapításában és anyagilag is támogatta az alapítványt, aminek célja az AIDS ellenszerének létrehozása volt. Élete végén számos egészségügyi problémával küzdött, szíve miatt februárban kórházba is kellett vonulnia, ahol március 23-án hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport