Gyurcsány: U.P.'ll be back

2011.09.30. 12:39
Állami vezetők köszöntik a távozó főszerkesztőt. Pozsgay: Uj Péter nem gyilkos. Medgyessy: Nagyszerű figura. Schmitt: Némelykor ironikus.

Pozsgay: Uj Péter nem gyilkos

Meglepett, hogy Uj Péter, az Index alapítója és főszerkesztője távozik posztjáról, nagyon remélem, hogy a nyilvánosság más formáiban találkozhatunk még publicisztikáival - nyilatkozta Pozsgay Imre, aki 1988-1990 között államminiszter volt. “Én nagyon szeretem szellemességét, nyelvi fordulatait, azt a szemléletmódot, hogy anélkül, hogy gyilkolna, olyan kritikát tud megfogalmazni, amire oda kell figyelni. Remélem, hogy az Index megtartja azt az objektívitását, ami az elmúlt tíz évet jellemezte, és rendszeres olvasója maradok az újságnak”.

Medgyessy: Nagyszerű figura

“Tisztelt Index Szerkesztőség! Sajnálom, hogy Uj Péter elhagyja az Indexet. Nagyszerű figurának tartom, aki stílusával, a maró gúnnyal, amivel visszásságainkat kezeli, műfajt teremtett. Igazmondó szavaira ma nagyobb szükség lenne, mint valaha. Bízom benne, hogy a szerkesztőség Uj világát tovább élteti. Ehhez kívánok sok szerencsét, bátorságot, meg támogatást az olvasóktól”. Medgyessy Péter.

Bajnai: Uj a hazáját szolgálta

"Az index Uj Péter vezetése alatt vált a hülyeség, a hazugság,az önteltség és a giccs legfőbb ellenfelévé Magyarországon, és ezt az álláspontot naponta százezrek  számára tette érthetővé.
Mondhatnám, hogy ezzel nagy szolgálatot tett a hazának, de ezt a frázist ő biztosan kiröhögné." Bajnai Gordon

Nyugdíjba megy?

Értem már, szóval elmegy a főszerkesztőjük. Nyugdíjba megy? - a Magyar (Nép)Köztársaság egyik egykori első, de még a 90-es években is aktív politikai vezetője szeretett volna részleteket megtudni, miért és kit is kéne méltatnia, majd hosszú évekkel ezelőtti visszavonulásával magyarázta, hogy nem pontosan tudja, mi is az az Index. Uj Péter? Nem ismerem a nevét - ezt már egy a rendszerváltás utáni első években több bársonyszékben is megfordult, szintén visszavonult politikus mondta, megerősítve: van egy olyan politikusgeneráció, amelyre U.P. munkássága bár kétségkívül nagy hatással bírt, ők maguk ezt nem vették észre.

Gyurcsány: U.P.'ll be back

“Tíz éve azzal kezdem a napot, hogy a napilapokat és az Indexet olvasom. Valószínűleg többet nevettem és többet bosszankodtam cikkein, mint az összes többién együttvéve. Mindez természetesen nem jöhetett volna létre Uj Péter nélkül, aki viszonylag zsenge életkora dacára máris beírta magát a magyar sajtótörténetbe. Amikor  Larry King elköszönt és szögre akasztotta híres nadrágtartóját, Schwarzenegger kormányzó  Larry King napot hirdetett. Nekem erre nincs lehetőségem, de szerencsére  most nincs is rá szükség: ha Péternek az új kihívások volt az óvodai jele, hát azok vannak még bőven! Kívánom, hogy mielőbb megtalálja a számára megfelelő méretű új kihívást, és jó okkal mondhassa, "I'll be back"! Gyurcsány Ferenc

Schmitt: Némelykor ironikus

“Kérem, engedje meg, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetőjeként ezúton gratuláljak az elmúlt időszakhoz, melyben az Index internetes hírportál főszerkesztőjeként tevékenykedett. A sokszor kritikus, némelykor ironikus hangvételű tájékoztatás, valamint a sok színes híranyag mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Ön főszerkesztése alatt ez az internetes oldal évről évre nagyobb népszerűségre tegyen szert. Későbbi munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok.” - Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala nevében Kiss Norbert méltatta Uj Pétert.