Horthy unokája is az Új Színházat szidja

2012.01.27. 11:54 Módosítva: 2012.01.27. 12:01

Nyílt levelet közölt az Új Színház ügyében a The Guardian című baloldali brit napilap pénteki számában többtucatnyi brit színész, rendező, író és közéleti személyiség. A 68 aláíró között van Horthy István Sharif, Horthy Miklós Nagy-Britanniában élő unokája, Nicholas Hytner, a Royal National Theatre művészeti igazgatója, Michael Frayn, Arnold Wesker és David Hare drámaírók, a színész Antony Sher, Imelda Staunton és Samuel West, Schiff András zongoraművész, Szirtes György költő-műfordító, valamint az Equity brit előadóművészi szakszervezet és az írószövetség vezetése.

A levél aláírói közölték: felszólítják a brit külügyminisztert és a nemzetközi közösséget arra, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra az Új Színház vezetői kinevezéséről hozott döntés visszavonása érdekében. A levél szerint Dörner György, az Új Színház kinevezett igazgatója "a romaellenes, melegellenes és antiszemita Jobbik pártot támogatja". A párt elnökjelöltje nemrégiben kijelentette, hogy a zsidók "tetves, koszos gyilkosok" - áll a vezető baloldali brit napilap által pénteken közölt nyílt levélben.

Az Új Színház jelenleg magyar és külföldi szerzők darabjait egyaránt játssza, Schilleről Shakespeare-ig. Dörner ugyanakkor "vissza akarja fordítani a magyarországi degenerált, beteg liberális hegemóniát", azzal hogy leállítja a külföldi szemét színpadra állítását és magyar darabokra összpontosít. Ezek között vannak barátja és tanácsadója, a nyíltan antiszemita, a zsidó összeesküvés-elméletet valló Csurka István munkái" - áll a levélben.

A szerzők szerint lehetséges, hogy az Új Színházban végrehajtott váltás nem az utolsó. A Jobbik és "más szélsőjobboldali csoportok a Nemzeti Színház ellen is kampányolnak és demonstrálnak, az ott folyó munkát obszcénnak, pornográfnak, melegnek, nemzetellenesnek és magyarellenesnek"nevezve. A világra nyitott, liberális magyar színház elleni kampány része az intolerancia felé tartó, demokráciaellenes magyarországi folyamatnak" - vélték. "Támogatjuk azokat a magyar színházi személyiségeket, akik ellenzik ezt a kinevezést, és sürgetjük kormányunkat, hogy követeljék a magyar kormánytól e döntés visszavonását" - fejeződik be a levél.