Álmodj tereket!

2005.06.19. 19:46
Több millió a tét Magyarország legnagyobb számítógépes látványtervezési pályázatán, ahol még ingyenes programokat is adnak a tervezni vágyóknak.

Magyarország legnagyobb számítógépes látványtervezési pályázatára még augusztus 29-ig várják a pályaműveket. A 3D'sign névre elkeresztelt verseny célja, hogy a magyar építészeti és ipari látványtervezési szakmát nemzetközi szintre emelje, mivel nálunk általában még mindig szabadkézi rajzokon, sőt néha műszaki tervrajzokon mutatják be a készülő épületeket az építészethez keveset értő megrendelőknek vagy potenciális vásárlóknak is.

Mindent a megrendelőnek

Nyugat-Európában már a látványtervezést ugyanolyan fontos területnek tartják, mint a tényleges tervdokumentációét, hiszen egy élethű, körbejárható modell segíti a még el sem készült épület értékesítését.

Magyarországon még csak a legnagyobb építészeti irodák alkalmaznak látványterveket készítő számítógépes szakembereket, és kevés a független látványtervező műhelyek száma is. Ezen szeretnének változtatni a pályázat szervezői, akik a legnagyobb szoftverfejlesztő cégekkel összefogva keresik a legtehetségesebb magyar fiatalokat.

#alt#
A 9,5 millió forintos összdíjazású pályázaton szoftvercsomagokat lehet nyerni, de a legjobbakra minden bizonnyal lecsapnak majd a cégek is.

Az Ycon pályázatának anyagait neves építészekből álló zsűri fogja elbírálni. A nemzetközi zsűri egyik leghíresebb tagja a holland Eric von Egeraat, akinek nevéhez többek közt a budapesti Felvonulási tér formabontó irodaház is fűződik.

Ingyen programok

Az értékelés után a zsűrin kívül a nagyközönség is véleményt mondhat a művekről az egy hónapig tartó internetes szavazáson, és a szavazás alapján két közönségdíjat is átadnak. Az alkotások utógondozásának részeként az Ycon egy művészeti albumban jelenteti meg a legjobb munkákat 2005. karácsonyára.

A szervezők szerint eddig több mint százhetvenen jelentkeztek a pályázatra, de természetesen augusztus 29-ig bárki regisztrálhatja magát. Az is indulhat a versenyen, akinek nincs három dimenziós grafikai és tervező szoftvere, hiszen több program próba-, illetve diákverziója is letölthető a 3D'sign oldalról. A pályázat egyéb részleteiről a Ycon honlapján lehet olvasni.