Egyházi szertartás nélkül temették el Arthur C. Clarke-ot

2008.03.24. 14:29
"Itt nyugszik Arthur C. Clarke. Soha nem nőtt fel, és soha nem szűnt meg nőni" - áll majd az író sírkövén.

Leghíresebb művéből, a 2001: Űrodüsszeiából készült film zenéjére temették el Srí Lankán Arthur C. Clarke brit írót, a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legnagyobb alakját.

A 90 évesen egy colombói kórházban szerdán elhunyt írót rövid ceremónia keretében, végakaratához híven mindenféle vallási rituálé mellőzésével helyezték örök nyugalomra a szigetország fővárosának központi temetőjében.

A halála óta eltelt napokban diákok, az űrhajózás és űrkutatás rajongói, politikusok és buddhista szerzetesek zarándokoltak el holttestéhez, hogy leróják tiszteletüket az író előtt, aki sokukat megihlette.

Az 1956-ban Srí Lankán letelepedett írót a szombati sírba helyezéskor az Ekanayake család siratta, amelynél élete utolsó évtizedeit leélte. A temetőbe indulás előtt Tamara Ekanayake, Clarke üzlettársának és régi barátjának, Hector Ekanayakénak a lánya mondott rövid búcsúztatót.

Végrendeletében a tudománynak elkötelezett író leszögezte, hogy "semmilyen vallásos hithez kapcsolódó semmiféle vallási rítus nem kísérheti" temetését.

Sírkövére a következő szövegét vésik majd: "Itt nyugszik Arthur C. Clarke. Soha nem nőtt fel, és soha nem szűnt meg nőni".