Kudlik Júlia és az iszlám hódítók

2003.10.10. 20:20
Mindig is gyötörte, hogyan nézne ki a Batthyány tér felől a Parlament, miután a diadalmas iszlám kultúra a maga képére igazította a jelenleg politikusaink munkahelyeként szolgáló épületet? Vesse össze elképzeléseit az orosz AES-csoport Iszlám project: Budapest 2006 című fotómontázsával.
Budapest - Klikk!
Mondja Mr. Huntington, pontosan milyen hangot ad két civilizáció, amikor összecsattan? - dünnyögték maguk elé a riporterek a Knoll Galériában, a Hétköznapi vizuális kultúra című kiállításon.

Egymásra gyakorolt hatás

A Ludwig Múzemban szeptember végén megrendezett Vizuális kultúra konferenciához kapcsolódó kis kiállításon a látogató a tulajdonos segítségével gyorsan kiművelheti a "különféle látványként érzékelhető jelenségek egymásra gyakorolt hatásának" tárgykörében. Sőt, az egészen elszántan érdeklődő látogató megpróbálhatja múltként nézni a jelent Sugár János 50 perces Perzsa séta című filmje segítségével.

Mi nem vállalkoztunk rá. Annál szíveseben hallgattuk a Budapest 2006 című fotómontázs előtt álldogálva a segítőkész galériatulajdonost a háromtagú orosz AES-csoport 1996-ban indult Iszlám Projekt 2006 című sorozatáról.

Az iszlámmal kapcsolatos félelem

London - Klikk!
A csoport nyugati nagyvárosok közismert épületeit mutatja be egy elképzelt iszlám invázió utáni átépítés eredményeként. Milyen a New York-i Szabadság szobor letakart arccal, kezében Koránnal? Hogy mutatna a Central Parkban egy tevekaraván? Miféle csoportképre állnának össze a megszálló harcosok a moszkvai Vörös téren? De a csoport honlapján azt is megtudhatja, hogyan mutatna Bin Laden űrhajósként.

Segítőkész tárlatvezetőnk elmondása szerint a csoport ironikus, provokatív fotómontázsaival a nyugati társadalom iszlámmal kapcsolatos félelmeit kívánja vizualizálni, és állítólag demonstrálni próbálják, milyen abszurd Huntington civilizációk összecsapásáról szóló elmélete.

Kudlik Júlia és az idősíkok

Másik kedvencük Szabó Eszter Ágnes Emlék 2003 című munkája volt, amit úgy kell elgondolni, hogy egy Minerva típusú televízó képernyője elé a művész egy hímzett Kudlik Júliás képernyővédőt applikált, mögötte sejtelmes kéken a Delta megy végtelenített változatban.

Még az sem vette elkedvünket, hogy kalauzunk megszámolta nekünk, hány idősík és kontextus találkozik ebben a munkában. (Bár a metavakertől irtózó Razzia természetes reakcióként olyanokat kezdett mondogatni, hogy a "Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval" című álfaliterítőt juttatja eszébe, és hogy a "hímzett műfaj feldobása kortárs motívumokkal, művészetileg mindenképpen előremutató, nem beszélve a termelőerők termelési erejéről".)

Hétköznapi vizuális kultúra
AES-csoport, Andreas Leikauf, Nemes Csaba, Sugár János, Szabó Eszter Ágnes

Knoll Galéria
Liszt Ferenc tér 10.
Kedd-péntek: 14-18.30
Szombat: 11-14.
Megtekinthető november 22-ig.