Nem PC a Tíz kicsi néger

2002.02.11. 14:51
Agatha Christie híres regényének ("Ten Little Niggers") ezentúl Németországban nem "Tíz kicsi néger" lesz a címe. Az angol írónő örökösei ugyanis eleget tettek a Hannover város diszkrimináció-ellenes hivatal által közzétett felhívásnak, hogy adjanak más nevet a regényből készült, rövidesen bemutatásra kerülő színdarabnak.
- Sikerült meggyőznünk őket, hogy a "néger" szó a német nyelvben semmi esetre sem semleges, hanem egyértelműen megalázó - közölte az ügyről a hivatal. Hannoverben afrikai származású polgárok tiltakoztak, amikor a színház az eredeti címmel meghirdette a bemutatásra kerülő darabot.

Az írónő Londonban élő örökösei beleegyezésüket adták, hogy német nyelvterületen azonnal változtassák meg a darab címét. A város vezetése közölte, hogy a regény soron következő kiadása is más címmel jelenik majd meg. Azt azonban nem tudni még, hogy mi lesz a "Tíz kicsi néger" új címe német nyelvterületen.

Agatha Christie 1939-ben megjelent regényének címét különben angol nyelvterületen már jó ideje megváltoztatták, mégpedig két változatban is: 1) "And then there were none" (És azután már senki nem maradt), 2) "Ten little indians" (Tíz kicsi indián).

A krimi tíz sötét múltú emberről szól, akiket magányos szigetre invitál egy ismeretlen személy. Ott sorra meggyilkolják őket. Minden egyesnek halálával eltűnik egy abból a tíz sötét bőrű kis figurából, amelyek egy asztalon állnak egymás mellett.

Agatha Christie, a legismertebb krimiírók egyike - családi nevén Agatha Mary Clarissa Miller - 1891-ben született az angliai Torquayben, jómódú polgári családból. 1920-tól kezdve évente jelentek meg bűnügyi regényei és színdarabjai. 1971-ben II. Erzsébet angol királynő lovagi címmel tüntette ki. 1976-ban, 85 éves korában hunyt el.