Óriáspéniszt avatott a spanyol király

2005.09.16. 17:01
A vízművek székháza, Barcelona legújabb nevezetessége éjszakáként fényjátékkal szórakoztatja a lakosokat.
Barcelona lakosai nem tudnak betelni férfi nemi szervre emlékeztető új felhőkarcolójukkal, amelyet pénteken adott át ünnepélyesen János Károly spanyol király és neje, Szófia királyné.

A város jelképe

#alt# A 32 emeletes Agbar-toronyház a harmadik legmagasabb épület a katalán fővárosban. Amikor Jean Nouvel francia sztárépítész négy évvel ezelőtt előállt a felhőkarcoló tervével, gúnyos megjegyzések özöne zúdult rá, mert az épület formája sok spanyolnak egy hatalmas lövedéket, egy túlméretezett végbélkúpot vagy éppen egy óriási hímvesszőt juttatott az eszébe.

A katalánok azonban az építkezés ideje alatt már rég megbarátkoztak a sajátos obeliszkkel, az El Periódico de Catalunya című helyi lap például megállapította, hogy noha a toronyépület még el sem készült, máris a város jelképe, a városkép meghatározó eleme lett.

A toronyház építői ma már megmosolyogják a hajdani gúnyos bírálatokat. "A kritika azt bizonyítja, hogy a mű érdeklődést kelt. Egy építészeti alkotás, amely közömbösen hagyja az embereket, fiaskónak számít" - jelentette ki Nouvel spanyol társtervezője, Fermín Vázquez.

A város jelképe

Jean Nouvel maga "radikális és rizikós, egyszersmind pofonegyszerű és könnyen érthető műnek" nevezte az irodaházat, amely a városi vízművek székhelyének ad otthont. A felhőkarcoló sajátos formájához saját bevallása szerint ihletet merített a montserrati hegyek fölmeredő kőoszlopaiból és Antonio Gaudí híres katalán építész "ívelt" stílusából.

Barcelona lakói időközben annyira megbarátkoztak a "fallosz-toronyházzal", hogy már be sem tudnak telni a látványával. Ha ma valamit bírálnak, az az, hogy a városközponttól északkeletre fekvő üzleti negyedben további magasházak építését tervezik, melyek elrontják majd a fallikus felhőkarcoló pompás látványát. Éjszakánként a 142 méter magas toronyépület fényjátékkal kápráztatja el a lakosokat. A betonból, üvegből és alumíniumból emelt betonkolosszust 16 millió különböző színkombinációban tudja megvilágítani a 4500 fényszóró.

Komputeres szimulációval választották ki azt a színpárosítást, amelynek a legnagyobb esélye van arra, hogy elnyerje a barcelonaiak szívét: a felhőkarcoló a hazai csapat, az FC Barcelona labdarúgóklub kék-vörös színeiben pompázik.