Mégis volt Hitlernek humora?

2005.09.30. 09:15
Árverésen kelt el Angliában egy Hitlert többek között félmeztelen rézbőrűként, karikákkal a fülében, tolldísszel és horogkeresztes tetoválásokkal ábrázoló karikatúra-gyűjtemény. Az 1933-ban megjelent kötet érdekessége, hogy azt maga a Führer jelentette meg saját kommentárjaival.

Az 1933-as német, angol, amerikai lapokban megjelent gúnyrajzokat Rudolf Hess mutatta meg a Führernek nagy felháborodással, és nagyon meglepődött, amikor főnöke azzal adta vissza neki, hogy könyvben összeszedve, az ő saját kezű kommentárjaival kell az egészet megjelentetni.

Hitler kaszával

A képek mellé tett 3-5 soros kommentárok két kérdésre adtak választ: 1. Mit mondanak rólunk? 2. Mi az igazság? Például Hitlert Halálként, kaszával ábrázoló kép mellé - mely 1933. áprilisában jelent meg a The Nation című amerikai lapban - a vezér ezt írta: "A kép azt sugallja, hogy Hitler háborút akar. Az igazság ezzel szemben az, hogy 1933 júniusában Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország paktumot kötött, amely 10 évre garantálja a békét."

A 75 karikatúrát tartalmazó 157 oldalas könyv címe: Hitler a karikatúrákon. A tények a tintával szemben. A könyv negyvenezer példányban jelent meg. Kurátora Ernst Hanfstaengl, Hitler házi zongoristája és sajtóirodájának főnöke volt. A Braune Bücher adta ki, amelyet a náci párt bőkezűen támogatott. A könyvet újra kiadták 1934-ben és utoljára 1938-ban, de a sajtófőnök akkor már Amerikába szökött, írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A könyvből csak néhány példány maradt meg. Az egyiket Richard Westwood-Brookes angol antikvárius árverezte el, 200 fontot kapott érte. "A könyv azért is érdekes, mert a közvélemény szerint Hitler a legkisebb kritikát sem viselte el. Azonban 1933-ban megengedte kinyomtatását, mert erősnek, magabiztosnak érezte magát, és a könyv ügyes propagandaeszközként is szolgált" - magyarázta.